La natalitat a les comarques gironines ha davallat per tercer any consecutiu, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Durant el 2011 hi va haver 8.431 naixements a la demarcació, el que significa un 4,8% menys que l'any anterior. El nombre de naixements de mares estrangeres, però, encara es redueix més, i cau un 8,5%. Per comarques, el Pla de l'Estany és la que ha registrat un descens més acusat de naixements, d'un 21,7%. De fet, es tracta de la davallada més important de tot Catalunya. En canvi, el Ripollès, amb un creixement del 5,3%, i la Garrotxa, amb un 1,7% més, són de les poques comarques catalanes on el nombre de nounats ha anat a l'alça. Mentrestant, els naixements de mares estrangeres respecte el total se situa en un 36,4%.

El descens en el nombre de naixements no és un fenomen exclusiu de les comarques gironines, sinó que també passa a tot Catalunya, on la natalitat va disminuir un 3,8% durant el 2011. I mentre en els darrers anys el descens de la natalitat autòctona s'havia compensat amb un increment dels naixements de fills de mares estrangeres, ara aquest col·lectiu també ha experimentat un descens de la natalitat: durant el 2011, el nounats de fills de mare estrangera es va reduir un 8,5% respecte el 2010 a les comarques gironines, tot passant de 3.364 a 3.078. En el conjunt català, el descens de mares estrangeres ha estat d'un 7,3%.

Segons l'Idescat, aquesta reducció de naixements és conseqüència de la disminució de la població femenina en edat reproductiva, agreujada pel que també s'ha reduït el nombre de dones estrangeres residint a la demarcació.

Per comarques, pràcticament totes han vist disminuir el seu nombre de naixements, essent el Pla de l'Estany, amb un descens del 21,7%, la que ha experimentat una caiguda més important de tot Catalunya. La Garrotxa i el Ripollès, en canvi, són les úniques que han vist créixer el seu nombre de naixements.

Malgrat això, però, les comarques gironines tenen una de les taxes brutes de natalitat més altes de tot Catalunya: la demarcació va registrar l'any passat 11,5 naixements per cada mil habitants, mentre que la mitjana catalana és de 10,9. El Gironès, amb una taxa de 13,4, és la comarca catalana amb una xifra més elevada.

Pel que fa a la nacionalitat de les mares, les comarques gironines són les que tenen un percentatge més elevat de mares estrangeres, amb un 36,4%. La mitjana catalana se situa en un 28%. Per comarques, el Baix Empordà, amb un 43,1%, i l'Alt Empordà, amb un 41,6%, són les que tenen un major nombre de mares estrangeres. En canvi, el Ripollès, amb un 18,8%, destaca per ser la comarca catalana amb una menor proporció de naixements de mares d'origen estranger.

Pel que fa a les ciutats de més de 20.000 habitants, Salt és la ciutat catalana que registra un major percentatge de naixements de mares procedents d'altres països: un 68,9%, xifra que s'ha reduït lleugerament respecte l'any anterior. Tot seguit el segueix Palafrugell, amb un 55,9%, Figueres (47,9%), Roses (47,3%) i Sant Feliu de Guíxols, amb un 46,2%.

Finalment, en relació a les nacionalitats de les mares gironines durant el 2011, la gran majoria (1.335) són originàries del Marroc. En segon lloc, a molta distància,es troben les mares de Gàmbia (210), mentre que la tercera posició és per a les romaneses, amb 185 naixements.