El codi que permet trobar bicis robades

Una empresa de Figueres les marca i permet que la policia ho pugui consultar a una base de dades

 
El propietari de l´establiment, mostrant un dels codis.
El propietari de l´establiment, mostrant un dels codis. CONXI MOLONS

G.T Marcar les bicicletes amb un codi visible i fluorescent amb llum ultraviolada per permetre'n la localització en cas de robatori. Això és el que permet el nou sistema anomenat Bicimark, del Grup Camós, i que ja aplica l'establiment Surià Bicis de Figueres. El sistema permet, per només uns 15 euros, marcar l'aparell i que els propietaris obtinguin uns codis que registren al web. D'aquesta manera, només hi tenen accés ells i la policia. Segons el propietari de l'establiment, David Martí, els consta que s'ha detectat un augment de robatoris d'aquest tipus de productes i que hi ha dificultats a l'hora d'aconseguir trobar el seu amo. El projecte busca facilitar tot el procés.
"Totes les bicicletes tenen un número de sèrie però, per temes de protecció de dades, a l'hora de comprovar-ne el propietari, costa molt i és molt feixuc", explica. Per això, estan donant a conèixer aquest sistema entre els seus compradors. També el Grup Camós fa una crida a difondre-ho entre els altres cossos policials -a banda de Mossos d'Esquardra i Policies Locals- i els permet accedir a la base de dades de forma gratuïta. Segons els promotors, aquest establiment és el primer a tot Espanya que aplica aquest tipus de mètode i, tot i que fa pocs mesos que ho fan, molts dels que adequireixen una bici es decideixen a posar-li el codi. "Sobretot passa amb la gent que compra bicicletes cares i que no vol perdre-les", explica. I és que en David ho va viure en pròpia pell. Malgrat això finalment i després de molta insistència, les van recuperar. "Per això, quan ens van proposar fer-ho ens va semblar una bona idea", afegeix.

Recuperar-ne la meitat
Les bicicletes que compten amb aquesta sistema porten un adhesiu distintiu. El sistema de funcionament consisteix en una plantilla adhesiva que es col·loca en dos punts de l'aparell i s'hi s'aplica el component de color sobre els punts amb el codi imprès. L'única manera d'eliminar aquests codis impresos, expliquen des del Grup Camós, és traient completament la pintura exterior de la bicicleta on es troba el codi, cosa que deixaria ben visibles les marques de manipulació. Així, diuen, en una intervenció policial els agents poden decidir decomissar automàticament una bicicleta en aquest estat i obligar al portador a mostrar la factura de compra de la bici.
Segons el director executiu del grup, Eduard Camós, a Anglaterra des de que s'aplica, aquest sistema ha permès recuperar fins a un 50% de les bicicletes robades. La idea és que aquí passi el mateix i, a més, actuï com a dissuasiu. També treballen per poder-les marcar directament de fàbrica. "Per això, cal que arribem als altres cossos policials, perquè si una bicicleta ha estat robada aquí però la troben a un altre punt d'Espanya sigui tan senzill com entrar les dades a la base i localitzar-ne el propietari", insisteix. I és que aquest projecte comparteix la base de dades amb el de SelectaDNA del mateix grup, el sistema cada cop més implantat que marca objectes amb un ADN sintèntic per poder identificar-los i recuperar-los en cas de robatori.

Comarques

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

El president de l'entitat, Ali Yassine, reitera que no tenen la culpa del que ha passat i que mai...

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Els impulsors de la iniciativa alerten que defensaran les "institucions ciutadanes" si són...

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home de 45 anys va patir ahir una aturada cardíaca mentre participava a la 44a Travessia de...

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Representants de Sant Joan de l'Albera, Rosselló, van participar ahir a la Festa Major de...

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Alguns veïns del poble no veuen bé que propaganda d'una determinada opció política serveixi per...

Enllaços recomanats: Premis cinema