Tres exportaveus de l'Ajuntament de Lloret, Joaquim Teixidor (GRILL), Lluïsa Parrilla (PSC) i Antoni Garcia (ICV) van passar ahir per les dependències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en ser citats a declarar com a testimonis en el marc del cas Clotilde, que investiga la vinculació del diputat de CiU i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, amb una presumpta xarxa de blanqueig de capitals.

L'interrogatori dels exregidors s'ha centrat en el conveni urbanístic de l'empresa Diagnostic Development Company, que administrava el presumpte cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, i l'Ajuntament de Lloret. Indiquen que tots ells estaven a favor del projecte inicial de la plaça de braus, que es va convertir en un centre comercial, però que es van oposar a la bonificació del 50% de l'impost de construccions perquè entenien que el conveni ja era prou favorable i el municipi no es podia deixar perdre una injecció de 133.000 euros, corresponent a l'estalvi que va suposar per DDC l'exempció del pagament de la meitat de l'impost. És en aquest marc que van denunciar un cert "tracte de favor" de l'Ajuntament -liderat per CiU amb majoria absoluta però amb al suport del PP-. No obstant, neguen que poguessin sospitar de l'existència de possibles corrupteles, com les que s'han investigat.

D'altra banda, l'empresari gironí Rafael Ballo, assistit pel lletrat Sergio Noguero, també va comparèixer davant el TSJC, en el seu cas com a imputat. En la seva declaració, va admetre haver realitzat "donacions" a l'equip de futbol de Lloret sense que això suposés rebre un tracte de favor per part de l'equip de govern.

Va admetre que no existia un contracte de patrocini a l'ús però que sempre va realitzar els pagaments de forma legal a través de la seva empresa, Domun Habitat. Concretament, va finançar el club durant tres temporades amb l'extensió de xecs per valor de 15.000 euros. Una d'aquestes temporades va ser finançada a través de l'empresa Rosa d'Estiu, que compartia amb un altre soci, que ja va declarar com a testimoni.

En la seva compareixença, l'empresari ha aportat fotografies que acreditaven la publicitat que contractava amb aquest patrocini i que s'exhibia en els plafons del camp de futbol així com en l'equipació dels jugadors. La idea dels patrocinis li hauria sigut proposada per l'aleshores regidor d'Urbanisme, Josep Valls, també imputat en el cas Clotilde.

Es dóna el cas que el soci d'aquest constructor imputat ja va declarar el passat 12 de març com a testimoni i aleshores va admetre davant la jutge que el regidor Josep Valls li solucionava els problemes administratius de les seves obres després d'accedir a la seva oferta de patrocinar a l'equip de futbol local.

En la seva declaració judicial aquest testimoni va apuntar que Valls es va comprometre a solucionar els seus problemes administratius davant l'àrea d'Urbanisme després d'accedir a patrocinar el club local.

Segons fonts judicials, la fiscalia està estudiant demanar la imputació d'aquest testimoni perquè la seva situació és molt semblant a la del seu soci.

I és que en la investigació oberta contra l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo la jutge investiga, entre d'altres qüestions, si l'actual diputat de CiU va donar un tracte de favor al suposat mafiós rus Andrei Petrov a canvi de favors, entre ells que esponsoritzés els equips locals de futbol i hoquei.

En estirar del fil dels patrocinis, els investigadors van descobrir que no només Petrov aportava diners als equips de futbol i hoquei locals, motiu pel qual en la causa també s'ha imputat, de moment, l'empresari Rafael Ballo.