molta gent deu recordar encara una ensucrada sèrie que TVE emetia als anys 70 i 80, Vacaciones en el mar, poc encertada traducció al castellà de l'original anglès The love boat, és a dir, "el vaixell de l'amor", una producció de la cadena ABC que des del 1977 i fins al 1986 explicava les histories, generalment en un to molt naïf, del capità Merril Stubing, la seva tripulació i els passatgers a bord d'un vaixell de creuer. La sèrie va tenir tant d'èxit a tot el món que fins i tot es van fer versions a altres països, com és el cas d'Alemanya.

La cadena ZDF va acceptar el projecte Das Traumschiff (el vaixell dels somnis) el 1981, una sèrie molt similar a la producció de l'ABC, però en aquest cas amb protagonistes, ambientació i llengua alemanya. La sèrie, que encara està en producció després de tres dècades, va tenir com a escenari principal al llarg de 33 capítols (entre 1986 i 1999) al creuer Berlín, que avui com a FTI Berlin fa escala a Palamós.

Aquest vaixell està efectuant un creuer privat de 14 dies des del sud de França fins a Holanda, noliejat per Hapimag, una societat amb seu a Suïssa dedicada a la gestió d'immobles en multipropietat que amb aquest viatge celebra el seu 50 aniversari. Ahir va sortir de Niça, demà serà a València, després seguirà per Cadis, Portimao, Lisboa i Vigo. Havent creuat el Cantàbric passarà per Falmouth a Cornualles, Guersney, Tilbury (el port comercial de Londres, on serà dos dies) i acabarà el seu viatge a Ijmuiden, molt a prop d'Amsterdam.

Inicialment, la companyia havia previst que l'escala d'avui fos a Barcelona, pero Hapimag es va estimar més fer-la a Palamós per interès comercial: aquesta societat es dedica a invertir en propietats vacacionals mitjançant les aportacions dels seus socis, uns 120.000, que poden escollir fer les seves vacances entre els més de 5.300 pisos i apartaments que la companyia té repartits per Europa, el nord d'Àfrica i els Estats Units. A Platja d'Aro gestiona bona part del Mas Nou, una zona residencial de 600 hectàrees situada al massís de les Gavarres a 300 metres sobre el nivell del mar i amb vistes panoràmiques sobre la Costa Brava, on a més d'un camp de golf i un restaurant, ha construït 16 edificis amb 190 apartaments. És aquí on es traslladarà el gruix del passatge al llarg del dia d'avui, ja que l'empresa els convida a la primera de les festes del viatge organitzada, en aquest cas, en el seu resort gironí.

Entre els trets més destacables del vaixell, a banda de la seva curiosa història televisiva, cal dir que va ser construït el 1980 amb 120 metres d'eslora. Aquestes mides van fer curt de seguida i sis anys més tard el seu propietari el va sotmetre a una operació d'allargament a unes drassanes, tallant-lo per la meitat i afegint-hi un cos central de 20 metres més, cosa que permetria portar més viatgers i poder oferir més serveis tot i les seves discretes mides en comparació amb els bucs que darrerament estan envaint el mercat.

Amb elegant biblioteca

Té una piscina exterior i una interior, juntament amb una zona de gimnàs i spa, zona per a massatges i una sala de relaxació. D'una altra banda, té tres zones socials: una sala de concerts, on també es fan conferències i xerrades sobre els indrets que es visiten impartides per convidats especialitzats en aspectes socioculturals dels països on es fa escala; i també hi ha una mena de pub nocturn. A destacar també una tranquil·la i elegant biblioteca amb més de 4.000 volums i una col·lecció de CD i DVD en préstec per als passatgers. Com a territori nàutic alemany també hi destaca un biergarten (jardí de la cervesa) al pont més alt i a l'aire lliure.

Pel que fa a l'aspecte gastronòmic, un sol restaurant permet que tothom dini alhora, tenint com a alternativa informal una terrassa oberta al costat de la piscina exterior. Finalment, els 174 cambrots estan dividits en quatre categories: suite, junior suite, standard exterior i standard sense vistes.

L'FTI Berlin té prevista la seva sortida aquesta tarda a les cinc, després de vuit hores d'estada a Palamós. La temporada de creuers farà els propers dies una pausa de dues setmanes, reprenent l'activitat de passatgers el proper 8 de juny amb l'arribada del Corinthian, un petit creuer que per les seves mides, xifres i ambient sembla més un megaiot privat que un vaixell de passatgers. En parlarem d'aquí a quinze dies.