Nova plantació massiva de marihuana a la zona oest de Figueres. Aquest dimarts al matí, els Mossos d´Esquadra van descobrir al bloc d´habitatges número 16 del carrer Ramon Mandri fins a 500 plantes de marihuana. Segons sembla, la plantació s´hauria fet en dos pisos i també s´haurien utilitzat els baixos de l´edifici, que els responsables haurien ocupat de forma il·legal. Els baixos bloc, que està a tocar del barri de Sant Joan de la ciutat, era el lloc que l´Ajuntament de Figueres plantejava adquirir i cedir a la Guàrdia Civil perquè hi instal·lessin les seves dependències i actuessin de mesura dissuassiva contra fets delictius a la zona. Els agents van trobar la droga però ningú a l´interior. De moment, no s´ha produït cap detenció però la policia tindria identificat algun sospitós.

Fa just un mes que Figueres feia públic que s´havien interceptat fins a 3.000 plantes de marihuana en vuit pisos de barri de Sant Joan. El sistema era d´allò més sofisticat i s´havien convertit en autèntics «hivernacles» pel cultiu d´aquesta droga. Un dipositiu policial va ser el que va destapar la xarxa, que es va saldar amb cinc detinguts i set imputats. Els cossos que hi van intervenir, Mossos i Policia Local, van admetre que no era l´únic punt de la ciutat on es feia aquest tipus de cultiu.

Dimarts un nou operatiu va permetre destapar que en aquest edifici també s´hi havien construït autèntics hivernacles de marihuana. Segons les fonts policials, es van ocupar dos pisos de la tercera planta que s´havien tapat per evitar ser vistos i també s´haurien utilitzat els baixos de l´edifici per a la mateixa pràctica. Estaven totalment condicionats per a cultivar la marihuana i, de fet, només tenien aquesta utilitat.

La policia ahir encara no havia detingut ningú perquè, a banda que en el moment de l´operatiu no hi havia persones a l´interior, els pisos s´haurien ocupat de forma il·legal. De fet, segons ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, José Luís Yécora, aquest bloc té diversos problemes amb ocupacions il·legals i, per això, la propietat n´hauria tapiat alguns per evitar noves intromissions.

Negociacions fallides

El bloc on es va descobrir la plantació és, paradoxalment, el lloc on Figueres plantejava ubicar la Guàrdia Civil. La intenció municipal era adquirir els baixos de l´edifici i cedir-los al cos policial perquè es traslladessin de l´actual caserna del carrer Nou, que es troba en males condicions. Hi va haver negociacions però, finalment, es va aparcar el projecte.

En un primer moment es va plantejar la possibilitat que ­anessin a les instal·lacions que tenen a Peralada però fa uns mesos, el consistori va anunciar que la intenció era que rehabilitéssin l´actual edifici -de fet, van iniciar ­converses amb Urbanisme- per mantenir-hi les tasques administratives i que les famílies que hi vivien es traslladessin a viure a Peralada.