Agents dels Mossos d'Esquadra i de diferents cossos de policies locals -entre els quals n'hi ha de Blanes, Lloret i Tossa- van iniciar ahir els primers cursos per tenir unes nocions bàsiques tant de rus com de la cultura i costums d'aquest país. Els cursos els promou la Generalitat, a través de la Direcció General de la Policia i l'Agència Catalana de Turisme, i s'organitzen també amb la col·laboració del Gremi d'Hosteleria de Lloret, l'Associació hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i Turisme de Barcelona.

Els cursos s'imparteixen a mossos i agents de Lloret, Blanes i Tossa, Salou, Cambrils i també efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona. L'objectiu d'aquests cursos, que es fan per primer cop, és facilitar als policies locals i als mossos nocions de rus per poder atendre, en primera instància, les peticions bàsiques dels turistes russos mitjançant un vocabulari elemental. A més, els agents rebran classes sobre la cultura i els costums russos, per tal de comprendre diferents situacions en què es pot trobar el turista procedent d'aquest país. La Generalitat argumenta que ha pres la decisió d'impartir aquests cursos perquè el rus és un tipus de turista que no té gaire coneixement d'altres idiomes com l'anglès però, en canvi, «és molt agraït» i valora molt positivament l'atenció en la seva pròpia llengua.

Els impulsors dels cursos asseguren que una de les principals causes de la gran afluència de turistes russos a Catalunya és «l'important esforç d'adaptació» que el sector turístic català ha fet per oferir productes i serveis al turista rus en el seu propi idioma. Així, destaquen que els russos valoren molt tenir informació turística en la seva llengua, poder gaudir de guies turístics o audioguies en rus, entrar en un comerç i que se'ls atengui en el seu propi idioma, o poder entendre el menú d'un restaurant. Ara, gràcies a l'esforç dels Mossos i la policia local, el turista rus també podrà ser atès en primera instància pels diferents cossos policials en el seu idioma.

Els cursos de rus per a policies van començar ahir a Lloret, on es van reunir agents de les policies locals d'aquesta població i també de Tossa i Blanes. També van arrencar ahir els cursos per als agents de Salou, Cambrils i la Pineda, que tindran una segona sessió demà. Els cursos a Barcelona es faran el 25, 26 i 27 de juny. Aquestes zones costaneres són les que més nombre de turistes russos reben.

El 2012 van visitar Catalunya prop de 750.000 turistes russos (un 50% més que el 2011), i aquest any es preveu que es pugui arribar al milió de visitants.