L'Ajuntament de Calonge ha reobert aquest dimarts el tram de camí de ronda que uneix Sant Antoni amb Platja d'Aro, i que portava més de tres anys tancat després que una esllavissada n'esfondrés un tros. En aquesta part de costa, la gran nevada de principis del 2010 va anar acompanyada d'una forta llevantada, que va fer baixar part del penya-segat i va endur-se la llosa de formigó que hi havia arran d'aigua. Ara, tres anys i mig després, l'Estat ha invertit els 85.000 euros que costava arreglar els desperfectes. Un decret de l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha permès reobrir aquest tram de mig quilòmetre on, en els darrers anys, hi ha hagut accidents perquè els turistes saltaven la tanca que barrava el pas. En tot cas, encara no es pot fer tot el camí fins a Platja d'Aro: el pas entre la Cala del Pi i la Cala Belladona, ja en el municipi de Platja d'Aro, segueix barrat (també per desperfectes causats per la nevada de 2010) si bé l'Ajuntament està pendent que Costes de l'Estat dongui el vistiplau al projecte per refer aquest tram i hi aporti part del finançament del projecte, d'uns 900.000 euros.

La intensa nevada del 2010, que a la Costa Brava va anar acompanyada d'una forta llevantada, es va empassar un tram del camí de ronda que passa per aquesta part del litoral.

Les onades van arrossegar part del penya-segat que hi ha sota l'hotel Cap Roig, i la terra i les roques van esfondrar uns 500 metres del camí de ronda que hi passava. Des d'aleshores, i en espera que el Ministeri de Medi Ambient arrangés els desperfectes, l'Ajuntament calongí en va barrar el pas.

L'Ajuntament es va veure forçat a tallar el pas i, per això, es va instal·lar una porta amb barrots de ferro just abans d'arribar al punt on hi havia l'esllavissada. Mentrestant, el consistori reclamava a l'Estat que arrangés la situació.

Ara, tres anys i mig després, el Ministeri de Medi Ambient ha executat aquesta obra, de manera que «el camí de ronda torna a ser transitable i segur», ha explicat l'alcalde. Ahir, els primers turistes ja el van començar a transitar. De totes maneres, però, l'obra encara no està acabada.

De moment, al lloc de l'esfondrament s'ha construït una llosa de formigó a tocar de les roques on trenquen les onades. Tot i que això permet tornar-hi a passar, en aquest punt no s'han reposat les baranes. «Es tracta d'una actuació provisional, perquè més endavant, aquest tram de camí de ronda serà més elevat i aquesta llosa servirà com a fonament per sostenir-ne el mur», ha concretat Soler.

El batlle ha subratllat el fet que l'obra s'hagi acabat «a les portes de l'estiu», cosa que ha permès reobrir el camí de ronda i no haver-lo de tenir tancat un estiu més. El terme de Calonge té set quilòmetres de front marítim. D'aquests, quatre els creuen camins de ronda. L'Ajuntament es gasta cada any entre 12.000 i 15.000 euros en manteniment i també per garantir-ne la seguretat.