El primer grup de nens i nenes sahrauís arribarà avui a Girona per passar l'estiu a la província. Un centenar d'infants dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental, vindran, com cada any, per passar les vacances fins a primers de setembre. Molts d'ells provenen de la daira de Farsia, ciutat agermanada amb Girona des de l'any 1997. Aquesta activitat ja fa anys que es celebra i està organitzada per l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS), amb l'objectiu de reivindicar la llibertat d'aquest poble i promoure valors com la pau i la tolerància.

Els infants que passaran les vacances a les comarques gironines venen de Tindouf, de la hamada (literalment el desert dels deserts), on ni les pluges més fortes poden fer créixer l'herba, on el matoll que s'atreveix a despuntar és cremat pels 55 graus de l'estiu. Tots ells i elles i moltes de les seves mares i pares han nascut a aquest exili que comparteixen amb 200.000 persones als campaments. Els organitzadors diuen que els nens i nenes «venen amb molta il·lusió i ganes de divertir-se, passar un estiu diferent, trencant la rutina del desert i poder disfrutar de la platja, la piscina, els parcs, les bicicletes, poder compartir amb els infants gironins i les respectives famílies. Però sobretot, venen per reclamar el seu dret a recuperar el seu país i la seva llibertat».

El 20 de maig d'aquest any es van celebrar els 40 anys de la proclamació del Front Polisari. L'associació va explicar que els habitants d'aquella regió fa 38 anys que no poden trepitjar la seva terra en llibertat, «per culpa de dos mil quilòmetres de mur aixecat pel Marroc per dividir el Sàhara».