La demarcació sembla que és terreny adobat per a les organitzacions criminals, si més no això és el que desprèn del balanç efectuat pel Centre d'Intel·ligència del Crim Organitzat (CICO), organisme depenent del Ministeri de l'Interior i que assegura que a la província estan operant entre 31 i 50 grups dedicats bàsicament al tràfic de drogues. La informació facilitada només té en compte els resultats obtinguts a través de les investigacions efectuades per la Guàrdia Civil i la Cos Nacional de Policia (CNP) durant el 2012. Diari de Girona es va posar ahir en contacte amb els Mossos d'Esquadra per incorporar els seus resultats però van declinar facilitar dades sobre la matèria.

La província de Girona apareix com una de les deu primeres en el que a implantació del crim organitzat es refereix. De fet, és tot l'arc mediterrani el que concentra el gruix d'aquest tipus de delinqüència, a excepció de Madrid, que juntament amb Barcelona suposen les úniques dues províncies amb més de 100 bandes criminals organitzades.

El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va informar dimarts sobre el balanç de les operacions dutes a terme a Espanya contra el crim organitzat durant el 2012 i els cinc primers mesos de 2013. Així, entre gener i maig d'enguany, s'han detingut 2.260 persones i desarticulat 212 grups criminals. Respecte a l'any passat, la situació és diferent: dels 482 grups detectats, un total de 227 van ser completament desarticulats i 172 ho van ser només parcialment. Això li va servir al secretari d'Estat per afirmar que Espanya ha deixat de ser la porta de l'entrada de la droga a Europa per convertir-se en el mur de contenció de totes les activitats il·lícites derivades d'aquest tràfic.

Precisament les drogues són la principal activitat d'aquestes organitzacions criminals -cocaïna (27%), haixix (18%)- seguida dels robatoris amb força (16%) i les estafes (10%). Si s'agafen dades absolutes s'observa que la benèmerita i el CNP van fer-se el 2012 amb 14.509 quilos de cocaïna, 119.187 quilos d'haixix, 224 quilos d'heroïna i 7.912 quilos d'èxtasis, esdevenint aquesta darrera l'única droga que ha disminuït en els comissos.

Característiques dels grups

De les 16.642 persones investigades el 2012 i les 6.460 detingudes per formar part d'una de les 482 organitzacions criminals detectades el 2012 el CICO extreu que el 79% dels grups té un temps d'activitat inferior als tres anys, que el 69% el formen persones de més d'una nacionalitat i això afavoreix que presentin activitat internacional.

Les organitzacions criminals es poden dividir en tres tipus diferenciats: d'alta intensitat, típics i de baixa intensitat. Els primers corresponen a organitzacions criminals transnacionals que tenen una gran i complexa infraestructura, amb entramats empresarials que poden generar importants beneficis econòmics a través de les seves activitats il·lícites. Busquen també infiltrar-se en institucions socials, econòmiques i polítiques per desestabilitzar les estructures bàsiques de l'Estat.

Els grups criminals organitzats típics amb activitat nacional o internacional, tenen un grau d'estructuració important però no comparteixn les característiques dels grups d'alta intesitat. No obstant, si es mantenen actius el temps suficient poden donar el salt i crèixer.

Les bandes de baixa intensitat la configuren les que tenen poca capacitat econòmica i centren la seva actuació en l'àmbit nacional amb una estructura poc complexa.

Al llarg de 2012, la policia ha detectat 37 grups de crim organitzat d'alta intensitat -29 dels quals estaven actius en data 31 de desembre de 2012 mentre que 8 es van desarticular-.

Pel que fa als grups de crim organitzat típics, se'n van detectar 363 dels quals 219 van ser desarticulats completament i 116 parcialment. Queden 28 grups dels quals no es van poder obtenir resultats. El gruix de la delinqüència organitzada amb presència a Espanya s'emmarca en aquest tipus de bandes criminals.

Respecte els grups de baixa intensitat, el CICO destaca que al llarg de l'any passat se'n van detectar 82 dels quals 50 van ser completament desarticulats, 31 ho van ser parcialment i n'hi un sense resultats.

Els criteris per a esdevenir grup organitzat estan ben definits. Han de col·laborar més de dues persones que actuïn de forma perllongada cometent delictes greus per aconseguir beneficis o poder però, a més, han de complir dos dels següents requisits: repartiment de tasques, ús d'algún tipus de control intern, extensió de la seva activitat en l'àmbit internacional, ús de la violència, implicació en el blanqueig de capitals, ús d'estructures econòmiques o comercials i corrupció d'autoritats públiques o empreses.