El règim d´incompatibilitats vigent al Consell Comarcal de la Selva quan va esclatar el cas Manga impossibilitava que els treballadors d´aquest organisme públic disposessin d´accions de l´empresa adjudicatària del servei de recaptació de tributs, GRS Arc Local. Tant l´apoderat com l´administrador de la societat -Josep Maria Franch Carcereny i Alexandre Ros Valls- tenien familiars amb accions a l´empresa i col·locats dins la institució que van haver de maquillar la seva participació en la societat mercantil utilitzant com a testaferros les seves mares.

Les investigacions del Servei de Vigilància Duanera (SVD) incorporades al sumari del cas al qual ha tingut accés Diari de Girona indiquen que Jordi Ros Valls, informàtic del Consell i germà de l´administrador de GRS, disposava d´accions de l´empresa que inicialment va posar a nom de la seva dona -funcionària de l´Ajuntament de Blanes- i, durant la seva separació, es va «veure obligat» a demanar-li que els traspassés a la seva mare.

Un cas similar succeeïx amb la cap d´àrea del servei de gestió tributària del Consell Comarcal, Olvido Piñeiro. En ser esposa de l´apoderat de GRS, Josep Maria Franch Carcercereny, aquest «també hauria realitzat una transferència de la titularitat de les seves accions a la seva mare, que actuaria com a testaferro». Aquesta maniobra permetia eludir possibles incompliments del règim d´incompatibilitats o d´abstenció en els procediments administratius.

La firma de les accions

La firma de les accions

La firma de les accions

  • Entre la multitud d´intervencions telefòniques recollides pel Servei de Vigilància Duanera (SVD) s´hi troba una en la que els germans Ros Valls parlen sobre la firma d´accions. Els agents també disposen d´altres converses en què Josep Maria Franch fa referència al canvi de titularitat de les seves accions cap a la seva mare i el tractament fiscal derivat d´aquesta operació.

En alguna de les converses es fa referència a aquest canvi de titularitat de les accions propietat de Franch Carcereny cap a la seva mare i el tractament fiscal derivat de l´operació -30.000 euros en concepte d´IRPF- «del qual ara se n´haurà de fer càrrec del pagament GRS».

Tant Jordi Ros com Olvido Piñeiro també rebrien incentius econòmics i amb espècie per part de l´empresa GRS en forma de bonus, dietes, telèfon o l´ús de vehicles de la mercantil.