Una tauleta electrònica reprodueix una aranya que es va movent per la pantalla. Si algú posa la mà al davant i mira a través del monitor, sembla que l'artròpode, de mida considerable, es vagi passejant pel braç. Per un aracnofòbic això pot ser esgarrifós encara que no hi hagi cap insecte de veritat movent-se amunt i avall. Però també pot ser una bona manera de fer teràpia, i més si el pacient porta un pulsòmetre per monitoritzar el cor i va acompanyat d'un psicòleg o un altre professional.

Aquesta és l'essència de l'aplicació electrònica que Marc Antoni Joan, un investigador de La Salle de la Universitat Ramon Llull ha ideat i que ahir va presentar a les cinquenes jornades de les Tecnologies de la Informació i Comunicació -TIC- aplicades en Salut celebrades al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Sens dubte, aquesta aplicació per al tractament de fòbies per a petits insectes va centrar l'atenció mediàtica però no va ser l'única d'aquest tipus. Coincidència o no, l'empresa Psico Smart Apps va presentar una eina electrònica similar. Es tracta d'un producte anomenat "Psious" que fa ús de la realitat virtual i augmentada per fer front a fòbies ben comunes, com ara viatjar en avió o anar al dentista. L'usuari es col·loca una mena d'ulleres 3D i introdueix el telèfon mòbil a laltre extrem, de manera que a través de la pantalla pot veure imatges amb realitat augmentada i enfrontar-se a situacions límit com si les estigués vivint.

El cofundador d'aquesta empresa en plena expansió, Xavier Palomet, va explicar que la seva aplicació ja es comercialitza sobretot entre psicòlegs, psiquiatres i altres professionals de la salut mental aquí i a través del seu partner als Estats Units.

La jornada també va treure a la llum altres tecnologies, com per exemple la de l'spin off de la Universitat de Barcelona, consistent en una aplicació que permet registrar moviments de l'ull per mitjà d'un videojoc i detectar la hiperactivitat.

O la d'una empresa que va presentar un sistema per gestionar la distribució d'aliments solidaris d'una manera més eficient, una aplicació que pot fer forat al mercat a causa de la situació que viu el país, fruit de la crisi.

Com a bona amfitriona de les jornades, la representació gironina tampoc es va quedar enrere. Un grup de la Universitat de Girona va presentar l'ús de localitzadors amb sistemes GPS per a persones grans. I un altre de la mateixa universitat va donar a conèixer una altra dedicada als diabètics.

Contacte amb col·laboradors

Amb tot, l'objectiu de les jornades és donar a conèixer les tendències i iniciatives de recerca en salut electrònica que s'estan duent a terme, i impulsar la transferència de coneixement a escala internacional. En aquestes jornades es donen a conèixer nous casos d'innovació i es crea un escenari d'oportunitats per a les empreses i els centres tecnològics. Una altra de les finalitats principals de les jornades és l'intercanvi d'experiències i el treball en xarxa. També s'ha organitzat una convocatòria de premis, que es lliuraran aquesta nit, en un acte al claustre del Centre Cultural La Mercè. Durant les jornades es porten a terme unes 400 entrevistes concertades, on els participants poden contactar amb col·laboradors per tirar endavant els projectes. Així mateix hi ha una zona d'exposicions on es presenten pòsters i prototips. Per avui hi ha organitzada una altra taula rodona sobre l'envelliment actiu i saludable.