Els proxenetes fingien estar-ne enamorats i simulaven una relació sentimental per després explotar-les sexualment. Així actuaven les 13 persones detingudes en una operació policial contra el tràfic d'éssers humans, en la qualhan estat alliberades 11 joves romaneses obligades a prostituir-se durant més de deu hores en clubs nocturns de Lloret de Mar i Màlaga.

Els detinguts combinaven aquest mètode conegut com a "Lover Boy" amb la captació de dones al seu país d'origen, en aquest cas Romania, a través de falses promeses d'una vida millor a Espanya que després resultaven ser incertes, segons informava ahir la Direcció General de Policia en un comunicat.

Les dones alliberades van ser obligades a prostituir-se en diversos clubs de cites, entre els quals alguns de Lloret de Mar, fins que el testimoni d'una persona que va denunciar la situació d'explotació sexual de diverses dones en un local malagueny va alertar la Policia Nacional.

Les primeres indagacions apuntaven a un home de nacionalitat romanesa com a responsable del control de diverses dones de la seva mateixa nacionalitat per obligar-les a exercir la prostitució, encara que, avançada la investigació, els agents van descobrir l'existència d'una organització ben estructurada dedicada a aquesta activitat il·lícita. Estirant dels diversos fils, els agents van comprovar que algunes de les dones havien estat traslladades des d'Andalusia fins a Catalunya pels mateixos fins, i dues de les víctimes van ser localitzades pels agents de la UCRIF de Barcelona a Lloret de Mar, així com un dels detinguts.

La xarxa portava les dones a Espanya per obligar-les a prostituir-se en clubs de diferents províncies i, fins i tot, d'altres països per augmentar el benefici de la seva explotació. Cadascun dels proxenetes controlava una o diverses dones, que eren sotmeses a un ferri control i obligades a oferir els seus serveis durant més de deu hores diàries.

Les joves alliberades vivien completament aïllades, un aïllament que els proxenetes mantenien a través d'amenaces i coaccions. Els detinguts, a banda d'impedir-los qualsevol mena de relació amb l'exterior, posaven especial dedicació a mantenir-les allunyades d'altres compatriotes romanesos. A més, els imposaven les tarifes dels seus serveis, així com els llocs on exercir la prostitució i els domicilis on vivien.

Segons la Policia, entre les víctimes alliberades hi ha una jove de 18 anys la família de la qual havia denunciat la seva desaparició a Romania. Diversos dels detinguts van aconseguir convèncer la jove perquè abandonés el domicili familiar, una vegada que havia acabat la seva jornada escolar i des d'aquell moment la seva família no havia tornat a saber-ne res.

L'operació s'ha saldat amb deu detinguts a Màlaga i tres a Girona -11 romanesos i dos espanyols- i amb registres en cinc domicilis i en dos clubs de cites de les dues províncies. Els agents van interceptar durant els registres i les detencions diners, diversos dispositius electrònics i telèfons mòbils.

Pla de denúncia

La Policia Nacional va presentar l'any passat el "Pla Policial contra el tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual", que ofereix diverses vies de denúncia, com el telèfon gratuït 900 105 090, o el correu trata@policia.es.