La polèmica està servida al carrer Jordi Pujol de Bonmatí. Fa ?gai?rebé una dècada que el consistori de Sant Julià del Llor i Bonmatí va decidir que un dels nous carrers del poble s'anomenaria Jordi Pujol, en homenatge a l'expresident de la Generalitat. La decisió es va prendre en un mandat de CiU, entre els anys 2003 i 2007, quan a l'Ajuntament hi havia Joan Grabulosa com a alcalde. El consistori va aprovar un pla especial d'ampliació de l'àrea urbana del municipi. Un annex a Bonmatí que suposava la construcció de tres nous carrers, que el govern municipal de CiU va aprofitar per dedicar-los a tres expresidents de la Generalitat: Josep Tarradellas, Lluís Companys i Jordi Pujol. Així, Bonmatí es va convertir en la primera i única localitat gironina amb una via que llueix el nom de qui va ser president 23 anys.

Un promotor va construir les desenes de cases que actualment se situen a aquests tres carrers, que estan formats per sèries d'habitatges adossats. Però des de fa un mes, a la via Jordi Pujol s'hi ha generat una polèmica. El malestar va començar just després que l'expresident de la Generalitat confessés que, durant 34 anys, havia ocultat una herència sense regularitzar a l'estranger. Des de llavors, els veïns del carrer amb el nom de Pujol estan debatent sobre la idoneïtat que a les plaques de la via on viuen hi aparegui l'expresident. De moment, sembla que els habitants es decanten per fer un canvi de nom al carrer.

Josep Quiñones, que és veí d'aquesta via, manifesta que li és igual com s'anomeni el carrer de casa seva. Tot i això, admet que prefereix que es faci un canvi. "Pujol ara ha agafat una mala imatge que abans no tenia", assegura Quiñones, que afegeix que encara no s'ha fet cap pas conjunt entre els habitants del carrer Jordi Pujol de Bonmatí. "Jo m'hi apuntaré", destaca, si al final tira endavant una petició per sol·licitar a l'Ajuntament de la població modificar el nom de la via.

Una altra veïna del carrer Pujol, que vol mantenir-se en l'anonimat, també prefereix que l'expresident de la Generalitat deixi d'aparèixer a les plaques de la via on resideix. "Ja no és molt honorable", recorda aquesta habitant de Bonmatí, que reconeix que li fa "vergonya" que el carrer s'anomeni Jordi Pujol. "N'he parlat amb tres altres veïns del costat de casa", que també viuen a la mateixa via. En tots els casos, els habitants volen que el seu carrer canviï de nom. Malgrat tot, admet que, de moment, encara no s'ha presentat cap queixa formal a l'Ajuntament ni s'ha optat per traslladar aquest malestar al consistori. Finalment, aquesta veïna assenyala que després de la imputació de la Infanta Cristina en el judici del cas Nóos, hi ha poblacions que tenen carrers amb el seu nom i que estudien substituir-lo.

Encara s'ha de plantejar

Des de l'Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí afirmen que, de moment, no s'han plantejat el canvi de nom del carrer Pujol. L'alcalde del municipi, Marc Garcia, que el 2007 es va presentar sota la marca blanca d'ERC, assegura que l'equip de govern encara no ha tractat aquest assumpte. "No hem rebut cap petició i, fins ara, ningú ens ha dit res", manifesta Garcia, que recorda que es va posar el nom de Jordi Pujol a un carrer de Bonmatí durant un mandat de CiU. "Ens va estranyar que es decidís dedicar una via del poble a un expresident que és viu", considera Garcia, sobre l'acord que va prendre el govern de CiU fa uns quants anys. "No sé sota quin criteri es va fer", sentencia Garcia.

"Si ens arriba qualsevol sol·licitud dels veïns, s'hauria d'estudiar", reconeix l'alcalde, que afegeix que estan a l'espera de conèixer l'opinió dels habitants. Tot i això, Garcia ja avança que un canvi de nom "és un enrenou per als veïns", que haurien d'encarregar-se de notificar la modificació de la seva adreça. Per tot plegat, l'equip de govern de Sant Julià del Llor i Bonmatí està ara a l'expectativa, amb l'objectiu de valorar si caldrà treure el nom de Jordi Pujol de l'únic carrer gironí dedicat a l'expresident català.