Vint especialitats de l'Hospital Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt ja treballen de manera unificada. Des del 2012, quan va començar la unificació dels dos centres dependents de l'Institut Català de la Salut (ICS) i el d'Assistència Sanitària (IAS), s'han definit coordinadors assistencials per a vint de les 33 especialitats -n'hi ha tretze que només es fan en un dels dos hospitals-, i només dos estan pendents de tenir coordinador a través d'un concurs públic, el laboratori d'anàlisis clíniques i pneumologia. L'objectiu de la unificació de les especialitats és eliminar duplicitats, tenir un sol lideratge i establir un protocol comú per als dos hospitals per "disminuir la variabilitat en el tractament", segons el gerent de l'ICS i l'IAS, Vicenç Martínez Ibáñez. Ara, un cop definits els coordinadors mèdics de cadascuna de les especialitats, s'estan elaborant els plans funcionals d'integració, que hauran de tenir el vist-i-plau de les autoritats sanitàries.

Des que es va iniciar el procés d'unificació -l'anomenat projecte CIMS-, s'han posat en marxa onze grups de treball formats per 373 professionals de les dues institucions, que han fet balanç de la seva tasca i s'han encarregat de revisar aspectes relacionats amb els processos quirúrgics, l'hospitalització, les urgències, la unitat de crítics o l'atenció als pacients crònics fins a proposar 392 accions de millora, algunes de les quals s'estan implantant.

Creix l'activitat quirúrgica

Pel que fa a l'activitat quirúrgica, en els darrers vint-i-dos mesos s'ha incrementat un 15,08% als dos hospitals. Segons la directora del Tureta, Gloria Padura, els dos centres han passat de fer 14.653 intervencions de cirurgia major, urgent i programada l'any 2012;15.833 operacions al 2013 i tenen la previsió de tancar l'any amb 16.864.

Amb l'increment de les operacions i la reorganització del bloc quirúrgic, va explicar ahir Padura, els dos centres tancaran el 2014 complint els objectius marcats pel CatSalut i l'Institut Català de la Salut: cap pacient esperarà més de sis mesos en cap dels catorze procediments garantits ni es superaran els tres per a la cirurgia cardíaca. A més, en el cas del Trueta, el temps d'espera dels processos no garantits està per sota dels dos anys.

Entre les accions destinades a augmentar l'activitat quirúrgica, s'han creat un nou quiròfan de cirurgia major i una sala quirúrgica per a la cirurgia menor a l'hospital Santa Caterina, que van entrar en funcionament el dia 1 d'octubre després de deu mesos d'obres. Els treballs han costat 634.000 euros a més de 370.000 euros per a l'equipament. Amb aquestes dues noves sales el Santa Caterina passa a tenir set quiròfans i s'estima que el centre saltenc incrementarà cada any l'activitat quirúrgica un 20% en el cas de la cirurgia major i un 30% en el cas de la menor.

En el mateix sentit, el Trueta, aquest any s'han invertit 200.000 euros per adequar onze quiròfans: s'han substituït els terres d'una dotzena de sales, s'han instal·lat portes automàtiques en quatre i s'ha millorat el sistema de climatització. Pel que fa a la cirurgia pediàtrica, que des del mes de juny depén de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ahir es va incorporar una nova cirurgiana que, segons Martínez Ibáñez, serà "la palanca de canvi" del servei a Girona i entorn del maig hi haurà una nova incorporació.

També s'han unificat els serveis externalitzats de bugaderia; missatgeria i transport de mostres i seguretat i neteja; una mesura que suposa un estalvi anual estimat d'uns 493.000 euros. A més, des de finals del 2013, l'IAS s'ha afegit a la compra conjunta de subministrament elèctric que fa l'ICS, estalviant 200.000 euros anuals.

La integració també ha comportat la unificació de la gestió administrativa i el sistema informàtic, i els professionals de les dues institucions poden consultar de manera segura la història clínica dels pacients.