El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar l'any passat que un dels objectius de la Generalitat és reduir els ingressos hospitalaris. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística d'altes als centres sanitaris el 2013, els locals de la província de Girona estarien complint la premissa de Ruiz. El fet és que els hospitals gironins -s'inclouen tant els públics com els privats- van tenir l'any passat un total de 67.336 ingressos. Aquesta xifra confirma que a Girona les altes sanitàries gairebé han tocat fons, perquè durant la crisi econòmica s'ha mantingut una tendència de caiguda i la dada més baixa s'ha registrat el 2013.

Tot i això, també s'ha de tenir en compte que les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística comptabilitzen els ingressos anuals de centres sanitaris públics i privats. De fet, Catalunya és l'única comunitat autònoma de l'Estat on els ciutadans recorren més als hospitals privats que als públics. Malgrat tot, no hi ha dades per províncies i per tant no es pot assegurar si a les comarques gironines succeeix el mateix. De moment, Girona sí que se situa als nivells més reduïts d'altes sanitàries, tenint en compte també les retallades que ha executat el Departament de Salut al llarg dels darrers anys de crisi.

Malgrat tot, l'estada mitjana als hospitals per part dels pacients és pràcticament idèntica durant els últims sis anys. El motiu és que es manté, de mitjana, per sobre dels sis dies. En concret, el 2013 va ser de 6,43 dies. La xifra més alta és del 2010, amb 6,48 dies d'estada mitjana, mentre que la dada més baixa és del 2011 amb 6,28 dies. Mentrestant, pel que fa a la franja d'edat que concentra més hospitalització, és de 75 a 84 anys. Així, durant l'any passat, els centres sanitaris gironins van ingressar un total de 12.436 pacients d'entre 75 i 84 anys.

Aquesta franja, el 2013, va quedar seguida per les persones que tenen entre 65 i 74 anys. En total, es van registrar 9.844 altes hospitalàries a les comarques gironines d'aquesta franja. Tot seguit, el grup d'edat amb més ingressos als centres sanitaris de la província de Girona va ser de 55 a 64 anys, amb un total de 8.009 pacients. També crida l'atenció que la quarta plaça d'aquest rànquing és per a la franja de persones d'entre 25 i 34 anys. El fet és que es van comptabilitzar en total 7.515 pacients d'aquesta edat als hospitals gironins.

Tot seguit, la llista de franja d'edat continua amb el grup de 35 a 44 anys, ja que als centres sanitaris de la província de Girona hi van ingressar un total de 6.951 persones. També el 2013, es van registrar 6.464 altes hospitalàries a comarques gironines de la franja d'entre 45 i 54 anys. Finalment, pel que fa als altres grups d'edat amb més ingressos als centres de Girona hi ha la franja de 85 a 89 anys amb 4.916 pacients. També les persones d'entre 15 i 24 anys, amb 3.060 pacients, i d'entre 90 i 94 anys, amb un total de 2.044 altes hospitalàries. Les diferents franges des de nascuts fins a 14 anys se situen a les posicions més inferiors del rànquing, que es tanca pel grup d'edat de pacients de més de 95 anys.

Circulatori i digestiu

També les mateixes xifres de l'Institut Nacional d'Estadística informen quines són les malalties més freqüents per ingressos als centres gironins. En concret, durant l'any passat, les altes hospitalàries més abundants a la província de Girona van ser per malalties que tenen relació amb el sistema circulatori, amb un total de 8.587 ingressos. A continuació s'hi van situar les malalties de l'aparell digestiu, perquè a les comarques gironines es van registrar 8.039 altes als centres sanitaris per pacients amb aquestes afectacions.

Així mateix, a poca distància, es van comptabilitzar 7.717 ingressos als hospitals per malalties que tenen relació amb l'aparell respiratori. També per sobre de les 7.000 altes als centres sanitaris de Girona durant el 2013, hi ha els casos de complicacions de l'embaràs i de part. En total, se'n van registrar als hospitals públics i privats de les comarques gironines 7.497 pacients, per aquestes situacions. Altres ingressos que van predominar l'any passat a la província van ser per les lesions i els enverinaments (amb un total de 6.926 persones) juntament amb les neoplàsies, amb un total de 6.273 pacients.

Finalment, pel que fa a les malalties que van tenir menys altes de centres sanitaris a Girona, el 2013 hi ha les anomalies congènites, els problemes de la sang i dels òrgans hematopoètics, a més de les malalties de la pell i del teixit subcutani. Cap d'aquestes situacions es va aproximar durant l'any passat al llindar dels 1.000 ingressos hospitalaris al conjunt de les comarques gironines.