vint-i-quatre somriures de felicitat i agraïment en una tarda plujosa. Això és el que va aconseguir ahir l'Associació Somnis quan va rehabilitar les instal·lacions del Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) de Salt.

Aquest centre acull 24 joves d'entre set i divuit anys que per circumstàncies diverses s'enfronten a una vida més complicada que els altres, joves que carreguen històries personals doloroses i que sovint veuen privades les seves il·lusions. La seva llar és el centre i la seva família, els educadors socials.

Partint de la premissa que tothom té dret a viure els seus somnis, l'Associació Somnis va emprendre, fa un any, el projecte de dibuixar somnriures a nens amb carències afectives i que viuen lluny del seu entorn familiar. Així, dóna suport i atenció a infants i joves en situació de fragilitat social i treballa amb la convicció que tots els nens i nenes haurien de viure la infantesa amb plenitud, sense carències i amb il·lusió, perquè cap nen s'hauria de veure obligat a créixer abans d'hora. Per això, regalen somriures.

Amb aquest objectiu aviat van conèixer el CRAE de Salt. Un centre farcit d'il·lusions i projectes en un edifici desmillorat. Per això, van decidir actuar i fer que els nens que hi viuen "se sentin més acollits i protegits, perquè entenem que s'han de sentir com a casa, això és casa seva", apunta Alba Llatjós, presidenta de l'Associació. I així va començar la sorpresa, la de renovar la casa d'aquests vint-i-quatre joves, perquè "decorar l'habitació a un infant permet que aquest se senti acollit i protegit", afegeix Llatjós.

Tots els membres de la casa CRAE de Salt van marxar a Foixà a passar el cap de setmana en una casa de colònies. L'excusa perfecta per mantenir lluny els joves i poder reformar el centre. Dos dies frenètics per millorar la instal·lació elèctrica, pintar les habitacions i decorar-les, canviar les cortines, renovar el sofà i arranjar l'equipament en general. Quaranta-vuit hores per donar color a vint-i-quatre vides.

Solidaritat familiar

Reformar una llar de tres plantes demana moltes mans, com la dels 100 voluntaris que han col·laborat en el projecte. Anònims amb ganes de millorar la vida d'aquests nens, amb ganes de canviar el món i donar oportunitats a qui més les necessita.

És el cas d'Alba Sánchez, infermera d'una clínica privada de Girona. Sánchez va decidir, junt amb la seva família, destinar el seu temps de lleure a ajudar aquests joves. "Valorem els esforços i la feinada que hi ha en aquest projecte", confessa. Per això, els seus fills, en Pau, de cinc anys, i en Lluc, de deu, també van contribuir a pintar parets, netejar el centre i decorar les habitacions. Aquests dos germans saben què fan i per què ho fan. "Creiem que, com a família, és important que sàpiguen que existeixen altres realitats i que creixin amb valors. Ells saben qui es beneficiarà d'això i la il·lusió que suposarà per als joves del centre gaudir d'un espai millorat", afegeix Sánchez.

La remodelació de l'edifici comporta una inversió de personal, però també econòmica. L'Associació va destinar 1.500 euros al projecte, que s'ha pogut dur a terme gràcies a la campanya de Nadal que van realitzar l'Associació de Girona Centre Eix Comerical, l'Associació d'Hostaleria Girona Radial i l'Obra Social La Caixa.

Passades les 48 hores de reforma, va arribar el moment màgic, el moment en què els joves arribaven al centre i redescobrien la seva llar. I entre parets de colors i nou mobiliari, un arbre molt especial. L'arbre de Nadal decorat amb les boles més entranyables, les dels voluntaris. Un arbre vestit amb 100 elements decoratius que representen cadascun dels voluntaris que han participat en el projecte. "Cada voluntari ha escrit el seu nom en una bola. Representa tota la gent que estima als joves del centre i que pensa en ells. Volem que sàpiguen que hi ha gent al seu costat", explica Llatjós.

El cap de setmana va acabar com totes les celebracions, amb una gran festa. En aquest cas, la dels voluntaris amb els nens i els seus educadors. Música, ball i l'aliment més dolç, la xocolata, per acabar amb dos dies de solidaritat. Dos dies de somriures per a vint-i-quatre joves.