La comunitat hondurenya de la província de Girona va viure ahir una de les jornades més festives i simbòliques del seu calendari: la festa de la seva patrona, la Verge de Suyapa. Tot i que la celebració a Hondures es fa el dia 3 de febrer, a la ciutat gironina es va commemorar ahir al migdia per facilitar l'assistència a tots els participants, ja que diumenge és festiu en gairebé totes les feines.

La veneració a la Verge va començar a un quart de dues del migdia a davant de l'església del Sagrat Cor. Allà, mentre els més devots celebraven missa a l'interior del temple, a fora els més petits vestits amb la roba tradicional, esperaven per iniciar la romeria fins a l'església dels Dolors. "La Bridget, que té cinc anys i en Derek que en té nou, van vestits amb la roba que es portava després de la colonització i que ja s'ha convertit en un símbol folklòric hondureny" explicava la Belkys Romero. Al costat, la Gracie, de 8 anys d'edat, portava una faldilla feta amb blat de moro i frijoles "que és el que mengem al nostre país cada dia" descrivia Lauri Soto.

Uns minuts més tard, seguint la bandera blau i blanca i la imatge de la Verge de Suyapa sostinguda per la Gracie, un centenar d'hondurenys van iniciar el recorregut fins al temple de la Verge dels Dolors entonant diversos cants dedicats a la patrona nacional i clamant "visca la Verge"."És el quart any que organitzem aquesta festa, amb l'objectiu -a banda de venerar la Verge- d'integrar i incorporar més la comunitat hondurenya a Girona" comentava el president de la confraria de Jesús i els Nens, organitzadors de la celebració.

Una vegada arribats a l'església dels Dolors, els participants van compartir un ofici religiós, en el qual van poder resar i cantar l'himne a la seva patrona, realitzar una ofrena floral i besar la imatge de la Verge de Suyapa després de ser beneïda."La festivitat a Hondures és molt diferent, però fer-la aquí és molt especial perquè ens permet compartir amb els gironins una part molt important de la nostra cultura i és una bona manera de donar-nos a conèixer, tot intentant integrar-nos" explicava l'organitzadora Bessi Rodríguez que afegia que "caldrien més activitats d'aquest tipus per sentir-nos tots més enfortits i units".

Acabada la celebració religiosa, la trobada va continuar amb un dinar compartit al centre cultural La Mercè, on es va poder gaudir de menjars típics hondurenys com els panqueques, el chismol o la carn feta al forn.