Més de 600 pacients afectats de fibromiàlgia han participat, al llarg dels darrers 5 anys, en teràpies grupals psicoeducatives a la Regió Sanitària de Girona. Aquesta ha estat pionera en la implantació d'un únic model d'abordatge a aquesta patologia, un procés que a finals d'aquest any haurà culminat amb la implantació del programa d'atenció a la fibromiàlgia a totes les Àrees Bàsiques de Salut. L'any passat es van posar en marxa 30 grups i es van incloure 248 pacients en el programa terapèutic.

La Regió Sanitària de Girona va elaborar, el 2002, la primera guia de pràctica clínica a Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia i al 2007 es va començar una prova pilot a l'Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla. Aquest projecte va ser la base de la Guia d'atenció a la Fibromiàlgia de la Regió Sanitària de Girona, editada al 2010, i el tret de sortida a la implantació del programa a Girona, impulsat sobretot el 2012. Aquest any està previst que acabi la implantació a tot el territori, amb la posada en marxa de diferents grups a 5 Àrees Bàsiques de Salut: Sant Hilari-Arbúcies, Roses, Malgrat de Mar, Calella i Canet de Mar.

L'atenció a la fibromiàlgia es coordina des d'una Unitat Hospitalària Especialitzada (UHE), que en el cas de la Regió Sanitària de Girona està al Centre d'Especialitats Güell, a través d'un equip multidisciplinar en el qual hi intervenen reumatòlegs, internistes, rehabilitadors, psicòlegs, treballadors socials, infermers i metges de família, amb la coordinació del CatSalut. La UHE dóna suport al diagnòstic de la malaltia i fa la coordinació entre els diferents proveïdors de la Regió Sanitària perquè facilitin la feina als professionals implicats en les diferents fases del tractament terapèutic. La UHE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen. A tota la Regió, hi ha 98 professionals que actuen com a referents de fibromiàlgia: 46 professionals d'infermeria, 27 metges, 12 fisioterapeutes, 11 psicòlegs i 2 treballadors socials.