Els arrossaires han trobat noves postes de cargol poma a la parcel·la afectada per aquesta plaga situada dins el terme de Palau-sator, al Baix Empordà. De moment, ja s'han eradicat onze noves postes i s'ha trobat un nou exemplar viu, d'uns sis anys. Des de la detecció del primer exemplar, els arrossaires han realitzat tres mostrejos exhaustius a la parcel·la afectada i, al mateix temps, controlen els camps propers i vigilen les entrades i sortides d'aigua. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, ha explicat que, fins ara, sembla que la plaga no s'ha estès.

Els Agents Rurals controlen els vehicles que accedeixen a la zona per evitar que apareixin més exemplars ja que des del primer moment, els arrossaires van denunciar que l'aparició de cargol poma enmig del Baix Empordà no era casual. Segons el sector, algú havia deixat anar els exemplars malintencionadament. Així ho va detallar el president de l'ADV, Josep Pericay, ja que el camp on han aparegut els individus i les postes està aïllat i cal arribar-hi a peu. «És difícil de localitzar qui ha fet aquest acte vandàlic ara per ara», va explicar ahir el president.

L'ADV assenyala que els arrossaires estan «molt preocupats» i que l'aparició d'aquesta plaga al Baix Empordà no només afectarà el sector de l'arròs sinó a totes les indústries vinculades amb aquest àmbit i donarà una «imatge de degradació» del territori. «Suposarà un impacte molt dolent pel Parc Natural del Montgrí, pel sector turístic i tindrà efectes colaterals a l'entorn natural», va lamentar. La seva voluntat és començar el tractament biològic amb saponines a principis de la setmana vinent. «Encara no hem determinat el dia però és possible que sigui dimarts, un cop rebem el producte», va detallar Pericay. La saponina és un plaguicida que s'utilitza a les Terres de l'Ebre on des de fa temps combaten aquesta plaga i pot arribar a eliminar el 90% dels exemplars adults. A part, tenen previst assecar la parcel·la, cremar les restes seques del conreu i llaurar diverses vegades el camp per evitar que els cargols s'enterrin o que alguns ous puguin continuar vivint.