El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat tots els concessionaris de maquinària agrària davant l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) per la venda de tractors sense frens homologats. La denúncia per competència deslleial que afecta l'interès públic va contra tots els concessionaris de maquinària agrícola que han venut tractors des de 1981 i, subsidiàriament, als fabricants d'aquesta maquinària.

La mesura d'Unió de Pagesos arriba després d'haver iniciat una campanya en què l'organització denunciava presumptes enganys per part de concessionaris i fabricants de maquinària agrària i forestal per vendre vehicles sense frens de servei del conjunt tractor-remolc per als remolcs de més de 3.000 quilos de massa màxima autoritzada, tot i que era obligatori des de 1981. Se n'han adonat amb l'enduriment de les ITV i ara ni venedors ni fabricants se'n volen fer càrrec. Segons el sindicat, aquest problema afecta més de 50.000 tractors venuts a Catalunya entre el 81 i fins a l'actualitat i provoca que es detectin incidències en el 80% dels vehicles que passen la ITV a Girona.

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va explicar ahir que han obtingut contactes amb l'Associació Nacional de Maquinària Agropecuària, Forestal i Espais Verds (Ansemat), però que no s'ha arribat a un acord en ferm per reparar la situació.

Davant d'això, el sindicat demana a l'ACCO que apliqui dues mesures cautelars: aturar la venda de tractors agrícoles que no tinguin els frens homologats i obligar a lliurar una nova fitxa tècnica amb les dades corresponents a l'homologació de cada tractor a tots els vehicles registrats al Registre Oficial de Maquinària Agrícola de Catalunya a partir del 10 d'agost del 1981.

A més, des d'UP demanen als consellers d'Agricultura i Empresa i Ocupació que col·laborin en la investigació de l'ACCO i li facilitin tota la informació per afrontar amb la diligència i celeritat la tramitació de la denúncia i de les mesures cautelars.