L'Agenda Llatinoamericana celebra el seu 25è aniversari sota el lema "Desigualtat i propietat" i comptarà amb una visita molt especial: el teòleg José Maria Vigil, estret col·laborador de Pere Casaldàliga i cofundador de l'agenda. Vigil serà a Girona per presentar oficialment l'agenda el divendres 30 d'octubre i per oferir la xerrada Noves perspectives de l'espiritualitat i la religió el dissabte dia 31. A més, també presentarà l'agenda a Mataró (el dia 29) i Olot (el dia 31).

Aquesta 25a edició de l'Agenda compta, entre altres, amb textos de l'expresident de l'Uruguai, José Mujica, el teòleg brasiler Frei Betto, l'espanyol Juan José Tamayo i la monja catalana Teresa Forcades. A més, es fa un petit reconeixement al recentment desaparegut Eduardo Galeano. Pel que fa a l'aportació gironina, en aquesta ocasió, a banda dels habituals testimonis de Joan Alsina i Joaquim Vallmajó, es recorda també Vicenç Fiol, traspassat el passat mes d'agost i que havia estat molt vinculat a l'Agenda.

D'altra banda, el volum també compta amb la ja habitual introducció dels seus creadors, Pere Casaldàliga i José María Vigil, que recorden que 85 persones tenen una riquesa equivalent al patrimoni de la meitat pobre de la humanitat, i subratllen que aquests índex d'injustícia i desigualtat "no són sostenibles per molt temps". Per això, creuen que "és hora de despertar" i "canviar les regles" a través de la conscienciació i el pensament crític.

Segons explica el coordinador de la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Jordi Planas, en aquesta ocasió es distribuiran 3.000 exemplars arreu de Catalunya. La presentació oficial es farà el divendres 30 d'octubre a dos quarts de vuit del vespre al Teatre del Centre Cívic de Sant Narcís, amb la presència de Vigil i l'acompanyament musical del duo Hakiu. A més, aquell dia es lliurarà el setè premi a la Difusió del Decreixement i el segon premi a l'Opinió Escrita. Una setmana més tard, el 6 de novembre, el mateix teatre de Sant Narcís acollirà la presentació teatral La canción de nosotros, amb dramatúrgia de Janot Carbonell a partir d'una novel·la d'Eduardo Galeano.

"Fer obrir els ulls a la gent"

El lema d'aquesta edició és "Desigualtat i propietat", fet que ja queda ben clar des de la portada, on es pot veure representada la riquesa que té l'1% de la població mundial respecte la pobresa del 99% restant. "L'Agenda serveix per fer obrir els ulls de la gent i adonar-nos de les profundes desigualtats que hi ha arreu del món", assenyala Planas. I en aquest sentit, vol posar l'accent en la conscienciació i l'acció: "L'Agenda pretén fer la revolució en les ments i els cossos, fomentar els valors i l'ètica", afegeix. A més, deixa clar que no només fan crítica, sinó que aporten propostes i solucions. "Si volem canviar el món, hem de començar per nosaltres mateixos", indica.

D'altra banda, la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana està preparant una revisió del Mapa de Peters en què s'afegiran dades de l'índex de desenvolupament humà dels diferents països. L'objectiu és poder-lo presentar d'aquí a pocs mesos.