Relacionen l'obesitat i els fongs de l'intestí humà

Un estudi de l'Idibgi obre la porta a tractar la malaltia manipulant els microorganismes que hi ha a la microbiota

15.10.2015 | 07:29
L´investigador de l´Idibgi, José Manuel Fernández-Real.

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) han descrit per primera vegada la relació entre l'obesitat i la població de fongs que hi ha a l'intestí humà. Els investigadors gironins, juntament amb altres instituts de recerca biomèdica catalans, han presentat una recerca centrada en la comunitat de fongs -anomenada micobioma- que viuen a l'intestí i com la seva composició varia en funció de si el pacient és obès o no.

Els fongs representen entre el 0,03% i el 2% dels microorganismes que es concentren a l'intestí humà i que formen un ecosistema anomenat microbiota, clau per al funcionament correcte de l'aparell digestiu i que és molt sensible als canvis metabòlics. Formen part de la microbiota microorganismes com els bacteris, els fongs o els paràsits.

Mentre que els bacteris, que són els components més abundants de la microbiota, fa temps que s'estudien i que s'ha determinat la seva relació amb trastorns metabòlics com ara la diabetis o l'obesitat, encara se sap poc sobre els fongs, que han estat poc estudiats, expliquen fonts de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona.

L'estudi, que s'està fent des del 2012 amb una mostra de 52 individus, prims i obesos, recull per primer cop els resultats d'una anàlisi comparativa del tipus i la quantitat relativa de fongs, tant en la població obesa com en la prima.

La recerca, que porta per títol L'obesitat canvia el micobioma de l'intestí humà, descriu com aquests fongs com varien en funció de si la persona és obesa o no, i fins i tot diferencia entre si l'individu obès és un individu metabòlicament sa o no.

A més, els investigadors s'han adonat que quan l'individu perd pes, augmenta un determinat tipus de fongs. Aquest descobriment, expliquen des de l'Idibgi, obre la porta a convertir la comunitat de fongs de l'intestí i la seva manipulació en una eina per tractar l'obesitat.

Altres centres de recerca

L'estudi l'encapçala el doctor José Manuel Fernández-Real, que és investigador de l'Idibgi i també cap de la secció d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, i s'ha publicat a la revista Scientific Reports, que forma part del prestigiós grup editorial Nature.

A més dels investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, a l'estudi també hi han participat científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l'Institut de Tarragona i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema