Pares i mestres de l'escola 9d4t de Quart faran una mobilització per reclamar secundària

Lamenten la manca d´acció del director d´Ensenyament a les comarques gironines

24.01.2016 | 11:14
Pares i mestres de l'escola 9d4t de Quart faran una mobilització per reclamar secundària

La Plataforma per la Continuïtat al 9d4t tenen previst mobilitzar-se un diumenge d´aquest mes de febrer per reclamar, un cop més, que els alumnes del centre educatiu 9d4t de Quart (Gironès) puguin fer secundària al mateix centre. Fa unes setmanes van iniciar una recollida de signatures i els estudiants van fer un ´flashmob´ davant de l´edifici de la Generalitat de Girona. Ara, la intenció és fer una manifestació - amb el suport dels pares i mestres del centre- per fer "més pressió". Des de la plataforma, lamenten la manca d´acció del director dels serveis territorials d´Ensenyament a Girona, Albert Bayot, i asseguren que si no els escolten aniran plegats amb l´Ajuntament de Quart a picar portes de la conselleria d´Ensenyament. "Les preinscripcions per fer secundària són aquest mes de març i és una pena que ens anul·lessin la reunió amb en Bayot arran dels canvis dins del Departament", ha explicat una de les portaveus de l´entitat, Eva Trias.

L´escola, situada a Quart, té 212 alumnes des de P-3 fins a 6è i manté un model educatiu diferent de l´habitual, basat en el moviment ´slow´, on es respecta el ritme d´aprenentatge de cada alumne. No hi ha assignatures i es treballa per projectes i racons de forma més personalitzada. La voluntat de l´equip directiu del centre i de la Plataforma per la Continuïtat al 9d4t és que els alumnes puguin acabar els estudis obligatoris en aquest mateix centre i fer-ho seguint aquest mateix mètode.

Trias ha explicat que ja ho tenen tot previst i que compten amb l´ajuda del consistori de Quart, que els ha fet costat durant tot el procés. "Posaríem un barracó més al costat de l´escola i només ens caldrien dos mestres més. Estem parats per voluntat política perquè ganes de treballar tots en tenim, i moltes", ha detallat la portaveu.

Fins ara, la plataforma – que ja ha fet el salt a internet i a les xarxes socials- ha engegat una recollida de signatures de forma directe o mitjançant el portal ´change.org´, on ja han recopilat més de 660 firmes de les 1.000 que s´havien proposat. A més, fa unes setmanes van gravar un ´flashmob´ reivindicatiu i van interpretar-lo davant la seu de la Generalitat a Girona. Paral·lelament, van mantenir una reunió amb els veïns de Quart per explicar-los el seu projecte.

D´entrada, el passat 18 de gener, el director dels serveis territorials d´Ensenyament a Girona, Albert Bayot, es va reunir amb l´alcalde i el regidor d´Ensenyament de Quart per tractar aquest tema. Tres dies més tard tenien previst trobar-se amb els membres de la plataforma i de l´escola. Una reunió, però, que es va anul·lar a l´últim moment després de la conformació del nou Govern i la possibilitat que Bayot deixi el seu càrrec al capdavant del Departament d´Ensenyament a les comarques gironines.

"No ho podem aplaçar"

"És una pena, ens sap greu que s´hagi quedat tot parat i penjat. La única notícia que tenim – que ens va dir la secretària- és que ens podrien atendre durant el mes de febrer però no ens han concretat res més", ha explicat Trias. Des de la plataforma tenen clar que el temps és important ja que a principis de març es fan les preinscripcions per escollir el centre on es vol realitzar secundària i, per això, haurien de tenir com més aviat millor el compromís del Govern per tirar endavant el projecte i els formularis creats abans d´acabar el mes de febrer.

"Això ha d´estar decidit a finals de febrer, no ens podem aplaçar massa. En menys d´un mes hem de tenir-ho tot clar", ha explicat la portaveu. Per això, i per visualitzar encara més les seves reivindicacions, tenen previst realitzar properament una manifestació amb els mestres i pares de l´escola. "Volem fer-ho un diumenge perquè puguin venir el màxim nombre possible de persones, ho farem en uns 15 dies, més o menys", ha detallat Trias.

La mobilització vol fer "més pressió" i, al mateix temps, explicar la metodologia que porten a terme en aquest centre educatiu. En cas que des d´Ensenyament a Girona no els escoltin, la plataforma portarà la seva demanda directament a la Conselleria d´Ensenyament. "Comptem amb l´ajuda i suport de l´Ajuntament de Quart que s´hi han implicat molt i s´han ofert a acompanyar-nos quan anem a parlar amb la conselleria", ha detallat Trias.

Per la seva banda, el regidor d´Ensenyament de Quart, Carles Gutiérrez, assenyalava que durant la reunió que van mantenir dilluns passat, Bayot va comentar que li semblava "una mica prematur" el projecte i que tot estava condicionat als canvis que podria haver a la conselleria. "No ens va dir un ´no´ directe perquè es tracta d´un sistema d´ensenyament diferent però sí que va explicar que hi havia molts canvis a la vista durant el mes de febrer com per poder prendre decisions tan importants", ha detallat. "La meva percepció és que no hi ha els mateixos bioritmes en els dos costats", ha afegit.

Abans de començar la campanya reivindicativa, es va sondejar a les famílies per veure si hi havia una demanda real de fer secundària a la mateixa escola. El 83% dels alumnes que ara fan sisè es van mostrar disposats a continuar al centre per cursar els estudis de secundària obligatoris. En concret, són la primera fornada d´alumnes que han estudiat tots els anys amb aquest mètode 'slow'. Actualment, al municipi hi ha una altra escola que es basa en un sistema d´ensenyament tradicional i, posteriorment, els alumnes van a cursar secundària a l´institut de Vilablareix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema