Justícia i Pau clourà els actes del seu 40è aniversari el proper dijous, 4 de febrer, amb un homenatge al militar i pacifista Pepo Delàs, antic director de l'entitat. L'acte, que es farà a les set de la tarda a la Casa de la Cultura, comptarà amb Pere Ortega, president del Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs; Pepe Beunza, primer objector de consciència no-violent; i Mon Marquès, de Justícia i Pau.

Delàs va néixer a Barcelona el 1942. Es va formar a l'Acadèmia Militar de Saragossa i va treballar per la regneració de l'exèrcit espanyol des de dins durant l'època franquista. Va participar en la creació de la Unió Militar Democràtica (UMD) en la clandestinitat i va estar exiliat a França. Al cap d'un temps va poder tornar a Espanya encara com a militar en actiu, i aquí va fer campanya contra la integració a l'OTAN. L'any 1985, quan tenia el grau de tinent coronel, va passar a la reserva i es va dedicar a lluitar a favor de causes pacificistes i socials.

Malgrat la seva formació militar, Delàs va ser un ferm defensor de la democràcia i el pacifisme. A finals dels anys 80, ell i la seva família es van instal·lar a Girona, a les casernes. "Va penjar al balcó un cartell on deia NO a l'Otan", recorda Marquès. Tot i això, el seu caràcter obert i sincer li va fer guanyar de seguida amics a la ciutat, tant entre els militars com entre la resta. "Tenia un sentit de l'humor irònic i amb ell es podia parlar de tot. Era un cristià convençut, i l'Església que hi havia el preocupava molt", assenyala Marquès.

Poc a poc, Delàs es va anar implicant en els moviments socials i pacifistes de la ciutat. Va ser director de Justícia i Pau a Girona des de principis de 1989 fins a mitjans del 1995, tot i que continuaria vinculat a l'entitat fins a la seva mort, el 13 de febrer de 1999. "Ens anava molt bé perquè, com que ell era militar, tenia una visió de l'exèrcit i l'armament molt diferent a la nostra, i ens ajudava a entendre moltes coses perquè les coneixia de primera mà", recorda Marquès. Però, com va poder un militar convertir-se en director de Justícia i Pau? "La seva visió dels militars no coincidia amb el que l'exèrcit havia estat fins llavors. Ell pensava que, en un estat democràtic, l'exèrcit havia de tenir un paper diferent", assenyala Marquès.

Delàs va participar activament en campanyes contra el comerç d'armes, contra la Guerra del Golf, contra la xenòfobia en la Guerra dels Balcans i contra el genocidi de Rwanda i l'oblit d'Àfrica, així com l'assassinat de Quim Vallmajó. També va promoure la intercuturalitat durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92, va impulsar la campanya del 0,7% i va participar en nombrosos actes sobre cooperació i desenvolupament. També va involucrar-se activament en la campanya a favor de l'objecció fiscal.

Va ser fundador de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès i també va impulsar la Coordinadora d'ONG Solidàries, a qui representaria en el Consell Municipal de Cooperació des dels seus inicis. També va ser director de programes, sotspresident i patró de la Fundació Ser.gi entre els anys 1992 i 1999 i va impulsar les planes de "Solidaritat i cooperació" d'El Punt i Presència. Finalment, també va ser fundador de l'Associació Comunitària Antisida (ACAS) a Girona i va promoure l'Ateneu Juvenil i Naturalista. També va rebre els premis Sant Fèlix del Bisbat i Ferrer Eguizàbal del Col·legi de Periodistes.