Denuncien la vulneració del dret de defensa en temes d´estrangeria

Els advocats gironins denuncien les deficiències en les notificacions a través de la web ministerial

08.04.2016 | 00:00

La Comissió de Drets Humans i Estrangeria del Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG) denuncia que el mal funcionament de la seu electrònica del Ministeri d'Administracions Públiques -una plataforma virtual en la qual l'Administració pública mostra les resolucions relatives als expedients oberts per temes d'estrangeria- fa que molts advocats no rebin les notificacions dels casos en què treballen i tinguin dificultats a l'hora de fer els tràmits.
Aquest mal funcionament «vulnera el dret de defensa dels seus representats» i «no ofereix la seguretat necessària als professionals», segons la comissió, que reclama al ministeri que solucioni aquestes deficiències.
La seu electrònica va entrar en funcionament l'any 2014 i és l'únic canal per notificar als operadors jurídics les resolucions d'expedients tramitats en temes d'estrangeria, és a dir, des de reagrupaments familiars, fins a permisos de residència o qualsevol altre tràmit que hagi de ser resolt per la via administrativa. Però la Comissió de Drets Humans i Estrangeria de l'ICAG denuncia que la plataforma té un seguit de mancances que vulnera el dret de defensa perquè els lletrats no poden fer la seva feina.
Per exemple, quan l'Administració emet una resolució els advocats no sempre reben un correu o un missatge que els avisi que es tracta del seu cas, una formalitat que s'hauria de fer cada vegada i que segons diuen no es compleix. Així mateix, el sistema operatiu de la plataforma tampoc disposa de cap eina que alerti automàticament a l'advocat quan es publica una notificació relativa a l'expedient que tramita.
El sistema d'identificació dels expedients és també molt complex, fet que encara dificulta més l'accés a les notificacions per part dels lletrats, segons denuncia la comissió. El web els causa també problemes per complir els terminis. Quan l'Administració posa a disposició una notificació a la seu electrònica, si en un termini de deu dies el receptor no ha accedit a la notificació, aquesta es té per realitzada igualment, de manera que comencen a córrer els terminis. Però la seu electrònica no garanteix la recepció real de les comunicacions, ni facilita un sistema de consulta que permeti accedir-hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema