Les onades de calor de l'estiu de 2015 han contribuït a un augment de l'ozó troposfèric (O3) a les comarques gironines. El departament de Territori i Medi Ambient indica en el seu informe anual que la qualitat de l'aire a la demarcació és «bona», però que en algunes zones s'han superat els llindars d'aquest gas contaminant.

L'aumgent d'O3 s'explica en part per les onades de calor que es van registrar durant l'estiu de 2015, uns fenòmens sovint relacionats amb l'increment de la contaminació. Segons Medi Ambient, les zones on s'han superat els límits són principalment el Montseny i alguns punts de l'Alt Empordà i la Garrotxa.

L'O3 no s'ha de confondre amb el de la capa d'ozó, que és el mateix gas però troba a nivells estratosfèrics i, per tant, és beneficiós per a les persones. Per contra, l'O3 troposfèric està format a partir de partícules contaminants i es troba per sota de la capa d'ozó.

Segons l'informe de Medi Ambient, l'elevada concentració d'ozó troposfèric pot atacar les mucoses i les vies respiratòries, causar tos, irritacions a la faringe i als ulls, i minvar la capacitat defensiva en malalties respiratòries entre d'altres.