Els trastorns musculoesquelètics són les malalties professionals més comunes a la demarcació de Girona i representen entorn del 87% dels casos, segons les dades de les empreses mutualistes d'Asepeyo fetes públiques ahir durant una jornada professional celebrada a Girona. La trobada, que va reunir més de 120 d'assistents entre representants de les mútues, empreses gironines, la Generalitat i l'Institut Nacional de la Seguretat Social, es centrava en la gestió de malaltia professional, diferenciant-la de conceptes com l'accident de treball i la malaltia comuna.

"La malaltia professional és un concepte medicojurídic que s'estableix en funció de tres criteris: la patologia, l'activitat i un agent concret", va explicar el director d'Higiene Industrial de la Direcció de Seguretat i Higiene d'Asepeyo, Santos Huertas.

En total, segons les dades de les empreses mutualistes, es van comptabilitzar 233 nous casos de malaltia professional a les comarques gironines. l'any passat D'aquests, 120 han requerit baixa mèdica, i en els 113 casos restants no ha estat necessària. En el total de Catalunya s'han registrat 1.323 casos de malaltia professional, pel que la província de Girona representa el 17,6% dels casos a nivell autonòmic.

Per tipus de malaltia professional, les més comunes són les causades per agents físics, sobretot els trastorns musculoesquelètics, com l'epicondilitis i el túnel carpià, que ocupen el 90% dels casos amb baixa i el 87% dels sense baixa.

"L'activitat en sectors com la indústria càrnia fa que es produeixin força casos a Girona, però també es detecten trastorns musculoesquelètics en el sector serveis, per exemple ens n'estem trobant entre els professionals que netegen les habitacions d'hotel", detallava Huertas ahir.

De la resta de malalties professionals que comporten baixa mèdica, un 6,7% es deu a malalties dèrmiques, i la resta són causades per agents químics, agents biològics i malalties respiratòries. Pel que fa a malalties sense baixa, les més habituals són originades per agents químics i malalties respiratòries.

"A més de la silicosi, que és una de les malalties respiratòries més conegudes, també estem veient al·lèrgies relacionades amb la farina a les fleques i, pel que fa a les malalties dèrmiques, dermatitis a les perruqueries, un sector on hem de treballar per millorar la prevenció".