Vidreres és el municipi de Catalunya que amb relació al seu nombre d'habitatges té el risc més alt de patir un robatori a la vivenda. Així ho desprèn un estudi de l'Associació Empresarial de l'Assegurança que ha estudiat la gravetat, la distribució, el cost i l'estacionalitat de 16.500 robatoris sobre un total d'1,7 milions d'habitatges repartits per Catalunya. La població de la Selva encapçala el rànquing, amb un 282% més de possibilitats de patir un cop dels lladres a casa i el segueix Sant ?Vicenç de Montalt, amb un 235%.

Per contra, les poblacions més segures es troben al Pirineu o a l'interior del país. La població on és menys probable patir un robatori d'habitatge és Ribes de Freser, amb un 98% menys de probabilitats.

El rànquing de major probabilitat de robatori està encapçalat per Vidreres però el segon municipi gironí que es troba en sisena posició de tot Catalunya és Maçanet de la Selva (143,6%) i el catorzè és Begur (96,7%). Pel que fa a la gravetat del robatori, és a dir dels danys provocats pels lladres durant la sostracció, mostren que a Girona tendeixen a ser més greus sobretot per l'existència de segones residències a la zona de la costa.

EL MAPA DELS ROBATORIS A GIRONA

En l'informe titulat Robatoris a les llars de Catalunya es pren atenció també als domicilis situats a la costa, molts d'ells segones residències, que són objectiu dels lladres. Les dades de l'estudi mostren la incidència a la Costa Brava.

Per una banda cal destacar que Castelló d'Empúries i Pals són els municipis on la possibilitat de patir un robatori és més elevada. En el primer cas la taxa és un 72% superior a la probabilitat del conjunt de municipis de la costa gironina. Mentre que a Pals, en canvi, és un 46% més alta a la del conjunt de la zona. A l'extrem oposat en canvi hi ha Cadaqués i Tossa de Mar, que serien per tant les poblacions, segons l'estudi, més tranquil·les. En el primer municipi la taxa se situa en un 79% i Tossa de Mar en un 71,96% negatiu.

Un altre aspecte destacat de l'estudi és que tres poblacions costaneres són les que compten amb més habitatges assegurats i que malgrat això són les que també tenen més robatoris: es tracta de Lloret de Mar, Blanes i Roses. Considera que en aquests tres municipis hi ha una «sobrerepresentació de robatoris pel nombre de vivendes assegurades».

En aquesta anàlisi de les vivendes assegurades i els robatoris de tot Catalunya cal destacar però que la costa gironina no és pas la zona on hi ha més possibilitats de ser víctima d'un robatori. Sinó que és la Costa Daurada, ja que a la costa tarragonina hi ha gairebé un 32% més de possibilitats de ser víctima dels lladres que en el conjunt del litoral català. A la Costa Brava és un 27% menor.

Els dimarts, més greus

Quant a l'estacionalitat dels robatoris a la Costa Brava, les dades mostren que no hi ha pas un mes amb més o menys robatoris. El que es pot dir, però, és que els ?diumenges són més freqüents (amb un 204% més de possibilitats). Els mesos de l'any que presenten menys gravetat de la mitjana en tots els dies de la setmana són el gener i el juny. I per altra banda, el dimarts és el dia de la setmana que presenta taxes de gravetat més constants, essent l'excepció el dimarts de setembre.

Pel que fa al cost que poden tenir els sinistres cal destacar que és alt a la Costa Brava. A Pals de mitjana és de 1.673 euros mentre que a Llagostera és de 343 euros, cosa que representa que la seva desviació mitjana és un 54% inferior a la mitjana del cost del conjunt de municipis de la Costa Brava.

L'estudi també analitza els municipis on els robatoris són més greus i són Llança i Roses els que encapçalen el rànquing. A Llançà la taxa és d'un 162% superior a la gravetat del conjunt de la Costa Brava i Roses té una taxa del 67%. En canvi a Cadaqués (-78%) i a Llagostera (-52,89%) és inferior.