Troben un tòtil mort per un fong que mata amfibis massivament

L'exemplar localitzat pels tècnics del projecte Life Potamo Fauna patia quitridiomicosi, un dels pocs casos registrats a Catalunya en anys

07.10.2016 | 08:48
El tòtil, amb les potes del darrere rosades a causa de les hemorràgies

Els tècnics del projecte Life Potamo Fauna han localitzar un exemplar de tòtil (Alytes obstetricans) que va morir per quitridiomicosi, una patologia greu provocada per un fong que en algunes espècies pot causar mortalitats massives d'amfibis, i comportar la desaparició o una reducció dràstica de poblacions en un indret concret.

Els tècnics van descobrir-lo en una zona humida a tocar del riu Ter durant el seguiment d'amfibis que es fa a la comarca de la Selva en el marc del projecte Conservació de fauna d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga (LIFE Potamo Fauna). El projecte incideix en la preservació espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques, la tortuga d'estany, la nàiade allargada els cargolets o amfíbis com el tòtil, a més de lluitar contra les espècies exòtiques invasores.

En concret, aquest exemplar de tòtil mort tenia la part inferior de les potes del darrere de color rosat, molt probablement a causa de les hemorràgies internes causades pel bacteri Aeromonas hydrophila.

Aquest bacteri es troba freqüentment al sòl i a l'aigua i es considera part de la flora natural dels amfibis, però si es troba en concentracions elevades sobre el cos de l'animal causa la malaltia anomenada red legs, que provoca hemorràgies i inflamació a la zona afectada.

Actualment, molts patòlegs consideren que aquest bacteri es comporta com un patogen oportunista, ja que creix exponencialment quan detecta un desequilibri causat per altres agents biòtics molt més problemàtics com en aquest cas el fong Batrachochytrium dendrobatidis, causant de la quitridiomicosi, que debilita molt la salut de l'animal.

Per això, quan es van detectar les potes rosades en l'animal, els tècnics van considerar que podia estar afectat també per quitridiomicosi i es va procedir al seu anàlisi. Van avisar el cos d'Agents Rurals perquè recollissin l'exemplar i el portessin a analitzar, tal com estableix el protocol en aquests casos

Les anàlisis han donat positiu, essent un dels pocs casos que s'han detectat a Catalunya en els últims anys i que en tingui constància el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. També és el primer que es detecta en els tres projectes europeus Life que ha gestionat fins ara el Consorci Estany amb seu a Banyoles.

Segons detallen els científics, la quitridiomicosi afecta els amfibis, i en algunes espècies pot provocar la mort massiva de poblacions en localitzacions concretes mentre que en d'altres no arriba a ser mortal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema