El Consell comarcal del Pla de l'Estany ha donat a conèixer un total de sis actuacions en un projecte de desenvolupament turístic de la comarca. Destaca la creació del parc a la platja d'Espolla de Melianta, a Fontcoberta, per posar en valor aquest paratge natural de gran valor ecològic -amb subsòl de travertí, un estany intermitent i la presència de crustacis prehistòrics vius-, així com l'adequació i la integració paisatgística de la zona d'Els Desmais de l'Estany de Banyoles o la millora de l'accessibilitat a les Coves de Serinyà.

La platja d'Espolla o l'estany

El cost total són més de 613.000 euros, la meitat dels quals provenen d'una subvenció de la Generalitat. Les actuacions, que s'allargaran fins al 2018, volen oferir una estada més atractiva per als visitants, dinamitzar el sector serveis i augmentar el turisme.

En total, són sis actuacions en diferents àmbits. Una de les més immediates serà la restitució del tram de mur del jardí històric de les pesqueres i el passeig de l'Estany. Està previst que abans que acabi l'any es comenci a substituir el tram a tocar de l'estany, esfondrat i malmès. També es faran feines de dragat i es dotarà de serveis per a la reubicació de la barca de passeig que hi ha en aquest indret.

Una segona actuació permetrà millorar la connectivitat entre l'Oficina de Turisme de l'Estany-Embarcador i la zona dels Desmais. Aquest últim espai també serà el centre d'una tercera obra: millores d'accessibilitat a la zona, amb una passera de fusta circular per facilitar el passeig per aquests espais, la plantació de desmais joves alineats a la vora de l'Estany i l'impuls de mesures de protecció de vegetació, així com de conservació de les fonts de la Filosa, la Carpa i del Ferro. Aquestes dues actuacions començaran el 2017.

La Generalitat subvenciona aquestes iniciatives al Pla de l'Estany en el marc d'una línia d'ajudes econòmiques que el Govern atorga des del 2014, per afavorir que les destinacions turístiques catalanes millorin la competitivitat.

El president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va celebrar la concessió de la subvenció per seguir avançant cap a una oferta turística de "qualitat" i va recordar que aquest projecte de desenvolupament turístic és una iniciativa comarcal, en la qual se sumaran els esforços de l'ens i de tots els ajuntaments.