El Trueta forma més de 500 professionals en reanimació cardiopulmonar en nens

L'aturada cardiorespiratòria és poc habitual en pediatria, peró el pronòstic és més greu que en adults

14.10.2016 | 12:43
Una sessió de formació a l´hospital de Figueres.

Un equip de Pediatria de l'hospital Josep Trueta de Girona ha format més de 500 professionals d'altres centres en reanimació cardiopulmonar pediàtrica i neonatal en els darrers tres anys. En total, han impartit més de 25 cursos en hospitals com els de Figueres, Campdevànol, Santa Caterina, Olot, la Seu d'Urgell o al mateix Trueta, a més de diversos centres d'atenció primària de Girona.

L'aturada cardiorespiratòria és poc habitual en pediatria, però si es produeix, el pronòstic és funest, més greu que en l'adult. Si se'n presenta un cas, cal actuar d'urgència amb unes maniobres de reanimació molt precises. L'atenció correcta i immediata en aquestes situacions pot canviar dràsticament el pronòstic vital del nen, recorda avui el Trueta, aprofitant que diumenge 16 d'octubre és el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca.

La reanimació cardiopulmonar bàsica se centra en les maniobres que es realitzen a la víctima substituir les funcions circulatòria i respiratòria amb les mans i la boca, mentre que la reanimació avançada ja preveu unes mesures clíniques més complexes que s'apliquen en el tractament definitiu de l'aturada. Els instructors formen els professionals en totes les variants possibles d'una aturada cardiorespiratòria en infants, una situació d'emergència que acaba amb el trasllat i l'ingrés hospitalari de la víctima.

Els pediatres instructors del Trueta es mantenen al dia en l'expertesa de les tècniques i la docència, amb una periòdica actualització de coneixements i una reacreditació de les seves competències formatives. Tenen la titulació oficial d'instructors en aquesta matèria, atorgat pel Grup Espanyol de Reanimació Cardiopulmonar Pediàtrica i el Consell Català de Reanimació Cardiopulmonar, i juntament amb alguns pediatres dels hospitals de Figueres, Olot i Campdevànol, són l'equip d'instructors que formen professionals de l'àmbit de primària i l'entorn hospitalari de la demarcació de Girona.

Fa vuit anys que els professionals del Servei de Pediatria de l'hospital de referència a Girona fan aquesta formació pràctica i teòrica per abordar situacions d'aturada cardiorespiratòria en infants, de nivell bàsic, intermedi o avançat. Durant les sessions es fan pràctiques amb maniquins, en què se simulen situacions de nens en estat greu i d'aturades cardiorespiratòries, arítmies i oclusió de les vies aèries, i es comparteixen experiències personals i consells.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema