Un any més, les comarques gironines es van tornar a bolcar ahir en la commemoració del Dia Internacional del Càncer de Mama, una malaltia que representa un de cada quatre tumors que es ­diagnostiquen a les comarques gironines. Entitats, associacions de pacients, consistoris i ciutadans van tornar a unir esforços ahir per a fer visible la lluita contra el càncer de mama, del qual anualment es diagnostiquen uns 400 casos a la regió sanitària de Girona.

Un centenar de persones van respondre a la crida de la Fundació Oncolliga Girona per participar ahir a la tarda en la creació d´un un gran llaç rosa humà a Girona. L´acte simbòlic, que va tenir lloc a les 5 de la tarda la plaça Miquel Santaló, es va celebrar en un ambient festiu per donar suport a tots els afectats.

L´acte estava organitzat pel col·lectiu Mimosa, integrat per dones que han perdut la feina a causa del càncer i que, amb el suport de l´Oncolliga, han engegat un programa de reinserció laboral a través de l´elaboració i venda de bijuteria i altres productes artesanals. Durant tot el dia hi va haver una parada de mimosa a la mateixa plaça Miquel Santaló en la qual es podia adquirir el braçalet creat especialment per commemorar aquesta diada, a un preu de 5 euros.

D´altra banda, les delegacions de la Fundació Oncolliga a Palamós i a Ripoll també van organitzar actes amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. A Palamós es va crear també un llaç rosa humà, mentre que a Ripoll es va realitzar una encesa d´espelmes en solidaritat amb els afectats per la malaltia i es va penjar una gran llaçada rosa a la façana de l'Ajuntament.

A banda dels actes simbòlics, l´Oncolliga també va organitzar a Girona la conferència «Nous temps per al càncer de mama. Del perfil genètic al suport online» a càrrec de l´oncòloga de l´ICO Girona, Gemma Viñas, i el psicooncòleg de l´ICO Hospitalet, Cristian Ochoa, i una xerrada a Quart amb la doctora Pilar Barretina, de l´ICO Girona com a ponent. En el cas de l´AECC-Catalunya cotra el Càncer Girona, va optar per organitzar diverses taules informatives arreu del territori per a divulgar la importància de la prevenció i la detecció precoç. Blanes, Salt o Girona van ser alguns dels municipis on l´associació va fer divulgació en taules informatives on es podien comprar unes ulleres rosa solidàries.

A més, l´AECC també va organitzar ahir a la Casa de Cultura de Girona la jornada «La mare té càncer», centrada en com comunicar-se amb les criatures davant la malaltia oncològica. A més de Vanessa Nueda, una dona ­diagnosticada que ha escrit Les aventures del càncer i el blog El crep de mi vida; també hi van prendre part especialistes en pedagogia i psicooncologia.