Anar a caçar bolets pot semblar senzill d'entrada però les imprudències es poden pagar ben cares. Fins i tot amb la mort. Per tant, ara que ha començat la temporada aquells qui s'acostin a bosc han de recordar que només s'han de collir aquells bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sobretot se sàpiguen identificar. Davant de qualsevol dubte més val deixar-lo, sinó les coses es poden complicar.

Les intoxicacions alimentàries per bolets solen venir sobretot perquè un es pensa que coneix el bolet i en canvi, el que acaba passant és que s'ha confós i el que passa és que en cull un de tòxic.

A la demarcació de Girona durant els darrers set anys -fins a 28 d'octubre- s'han atès 39 persones per aquest motiu, com a conseqüència d'un total d'una desena d'intoxicacions per bolets. Durant aquests set anys a la Regió Sanitària de Girona només hi ha hagut una defunció, l'any 2014.

L'any passat, juntament amb el 2010, és quan més persones van haver de ser ateses als hospitals del CATSalut, amb un total de 10 a la demarcació de Girona. Un informe de l'Agència de Salut Pública també mostra que els brots es mantenen força estables, amb dos cada any, però en canvi el 2012 se'n van detectar quatre i van suposar el tractament de cinc persones.

Un intoxicat a l'octubre

Enguany, segons dades de Salut, ja hi ha hagut dues persones que s'han hagut d'atendre als hospitals gironins. Un va ser el mes d'abril i per tant ja és de la temporada passada de bolets i va ser atès al Santa Caterina de Salt. I l'altre que seria el primer d'aquesta campanya, el dia 10 d'octubre, a l'hospital Josep Trueta de Girona.

En total a tot Catalunya l'Agència de Salut Pública ha rebut la notificació de 30 brots d'intoxicacions per bolets. L'únic any que no n´hi ha hagut cap és el 2015. Destaca pel que fa a persones ateses que en tot Catalunya en sis anys -de 2010 a 2015- n'hi ha hagut 220 i que l´any 2010 és quan n'hi va haver més.

Des del departament de Salut recorden que per poc importants que semblin els símptomes d'una possible ingesta d'un bolet tòxic sempre s'ha d'anar al metge. I és que de símptomes n'hi ha de diversa tipologia i també varien en funció de l'espècie consumida. Alguns d'aquests passen per forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver menjat els bolets o passades algunes hores.

L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s'actuï i per tant, és important anar al centre sanitari.

Una defunció a Girona

Hi ha casos, però, que acaben amb defuncions, com va passar a la demarcació fa dos anys. Una veïna de Girona de 56 anys va morir després de menjar farinera borda, un bolet altament tòxic. En trobar-se malament l'endemà, ella i el seu marit van anar a l'hospital Santa Caterina de Salt. Allà, després d'examinar-los, els van enviar a casa i els van recomanar fer dieta. Quan es va tornar a sentir malament va ser traslladada al Trueta, on va morir.

L'Amanita phalloides és el bolet més perillós que podem trobar pels boscos gironins i és el causant de la majoria d'intoxicacions mortals. Se la pot confondre amb l'ou de reig, sobretot en la fase d'ou, i també amb bolets com la llora verda, el xampinyó o les qualbres.

Aquest mateix bolet va provocar un gran ensurt a un matrimoni estranger l'any passat. Una parella va ingressar el 31 d´octubre a l'hospital Josep Trueta de Girona per intoxicació de bolets però l'home va haver de ser traslladat a l'UCI de l'hospital Clínic perquè la toxina de l'amanita phalloides l'havia començat a atacar. Després d'una millora, va tornar a Girona, on es va recuperar.

Més recerques de boletaires

Les intoxicacions no són l'única conseqüència negativa d'un dia de caça de bolets. També pot passar que quan s'és a la muntanya o en algun prat collint-ne la persona es desorienti o pateixi algun tipus d'accident que li impedeixi ésser localitzada. En els últims anys, els especialistes en rescats destaquen que la recerca de persones perdudes va en augment i com que la pràctica de buscar bolets ha esdevingut una activitat molt generalitzada, la recerca de boletaires perduts també és un dels seus serveis més habituals.

Enguany es preveu una temporada de bolets que comenci més tard i sigui més escassa, però les últimes pluges podrien animar la campanya.

Alguns boletaires ja han agafat el cistell i han trobat els primers exemplars de la temporada. Alguns d'ells, però, ja han necessitat la mobilització dels serveis d'emergències. Els Bombers fins al 16 d'octubre ja han fet cinc serveis al Ripollès per boletaires que s´havien perdut. Sortosament no s'ha hagut de lamentar cap fet greu.

Durant la temporada de l'any passat que es va desenvolupar entre el mes de gener i després d'agost a novembre, el cos de salvament va fer fins a 18 actuacions a la demarcació de Girona. La comarca líder, com sol ser habitual, va ser el Ripollès, amb set serveis. A la Garrotxa n'hi va haver tres més, a la Cerdanya també i a la Selva, dos. A l'Empordà i el Gironès van haver de buscar un boletaire en cadascuna de les comarques.

L'any passat va ser força complicat perquè hi va haver un parell de recerques que van ser llargues i amb finals diferents. El que va acabar bé va ser el cas d'un veí de Banyoles de 70 anys, Miquel Poch Aurich, que va sobreviure després de sis dies al ras. Poch va passar aquests dies al fons d'un barranc de Sales de Llierca i va ­aguantar durant sis nits amb les fredes temperatures que es van produir a la Garrotxa a finals d'octubre.

El veí de Banyoles va ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb una forta hipotèrmia i algunes costelles trencades però se'n va sortir i a poc a poc es va anar recuperant.

Un boletaire mort

L'altre veí del Pla de l'Estany que es va perdre caçant bolets no va tenir la mateixa sort que Poch. Pere Isach Rigall, de 60 anys, va perdre la vida a l´UCI de l´hospital Trueta. L'home no va poder superar la situació que havia patit després de quatre dies al ras. Isach ja va ingressar crític a l'hospital. Va desaparèixer a principis de novembre després de sortir a caçar bolets a Palol de Revardit. El va trobar una parella a la zona del Golf Girona amb una forta hipotèrmia i inconscient. Al final no ho va poder superar.