La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

El Govern crearà una comissió interdepartamental per actuar de forma coordinada · Dolors Rovirola alerta dels perjudicis a agricultors i ramaders

02.12.2016 | 07:04
La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va anunciar ahir al Parlament que, aquest mes, el Govern aprovarà la creació d'una comissió interdepartamental que permetrà actuar de forma coordinada en la prevenció de riscos i danys provocats per la fauna salvatge cinegètica. La mesura respon als perjudicis que la sobrepoblació de senglars causa als agricultors i, també, el perill que suposa en moltes carreteres, ja que aquests animals han provocat nombrosos accidents.

La creació d'aquesta comissió, que estarà integrada pels departaments d'Agricultura, Salut, Interior i Territori i Sostenibilitat, forma part del pla dissenyat per Agricultura per «prevenir i reduir els impactes negatius que provoca la sobrepoblació de determinades espècies de fauna salvatge cinegètica en la mateixa biodiversitat natural del medi, en l'agricultura i la ramaderia, en la sanitat animal i la salut per a les persones i en accidents de trànsit», segons va explicar la consellera.

En resposta al Grup de Junts pel Sí, Meritxell Serret va manifestar que l'objectiu del Govern és «recuperar l'equilibri de la fauna salvatge, gestionar bé el medi, per equilibrar els ecosistemes i per garantir la convivència i el desenvolupament sostenible de la gent que hi viu».

En concret, la diputada gironina Dolors Rovirola li va preguntar per les mesures que està prenent el Govern per prevenir i minimitzar els efectes de la fauna salvatge. Rovirola va recordar que «durant la segona meitat del segle passat, la societat europea va experimentar una transformació de pensament que va promoure polítiques per conservar les espècies en risc d'extinció»; però ara –va afegir– aquesta evolució de la fauna salvatge està provocant «danys greus als agricultors i ramaders de totes les comarques catalanes».

La consellera també va anunciar que el Departament d'Agricultura ja ha creat, aquest mes de novembre, una unitat administrativa específica per fer un seguiment i una avaluació continuadade les afectacions, simplificar les tramitacions i coordinar les actuacions adaptades al territori.

Línies d'actuació

A partir d'un treball transversal del Govern de la Generalitat, amb el món local i implicant-hi tots els agents privats i socials del territori, el Pla d'actuació dissenyat pel Departament d'Agricultura i que ja s'està implementant inclou tres grans línies d'actuació.

La primera passa per millores del marc legal, amb l'elaboració del Decret de comercialització de la carn de caça i la nova Llei de Caça. El segon eix d'actuació se centra en la coordinació de la participació d'administracions i els agents privats, amb la creació de la Comissió Interdepartamental de prevenció de riscos i danys, d'òrgans de coordinació a les zones de seguretat amb els ajuntaments i amb el desenvolupament de plans pilot a territoris i àmbits específics, com ara plans especials del senglar i de la vitivinicultura.

Gestió i prevenció

Finalment, el Pla preveu actuacions de gestió i prevenció, amb la posada en marxa d'una unitat específica de danys al Departament d'Agricultura, que treballa per a la millora en simplificació de tràmits, en l'anàlisi d'afectacions, en la recerca i transferència de bones pràctiques o en la coordinació entre cossos, també amb l'ampliació del pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge i la creació del banc de dades úniques de zoonosi i malalties produïdes per espècies cinegètiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona
L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona

L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona

Mercats de Nadal, Quines, Música i Quines formen part de la nostra selecció

Consol Cantenys retira la seva candidatura per liderar el PSC gironí

Consol Cantenys retira la seva candidatura per liderar el PSC gironí

Marc Lamuà serà el nou primer secretari si aconsegueix validar els avals necessaris

En defensa del tren nocturn París-Portbou

En defensa del tren nocturn París-Portbou

Usuaris de la connexió interfronterera protestaran demà contra la supressió de la línia...

Un camió de revistes incendiat obliga a tallar l´AP-7 a Aiguaviva en sentit França

Un camió de revistes incendiat obliga a tallar l´AP-7 a Aiguaviva en sentit França

La circulació per l'AP-7 en sentit França va quedar temporalment interrompuda ahir...

La Fira de la Puríssima omple Camprodon

La Fira de la Puríssima omple Camprodon

El centre de la població l´ocupen estands, activitats i degustacions per celebrar l´inici de la...

El festival Veus, els pessebres i el Mercat de Nadal omplen Olot

El festival Veus, els pessebres i el Mercat de Nadal omplen Olot

El certamen de Grups Vocals de Catalunya presenta fins a nou activitats de cant coral interiors i...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema