La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

El Govern crearà una comissió interdepartamental per actuar de forma coordinada · Dolors Rovirola alerta dels perjudicis a agricultors i ramaders

02.12.2016 | 07:04
La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va anunciar ahir al Parlament que, aquest mes, el Govern aprovarà la creació d'una comissió interdepartamental que permetrà actuar de forma coordinada en la prevenció de riscos i danys provocats per la fauna salvatge cinegètica. La mesura respon als perjudicis que la sobrepoblació de senglars causa als agricultors i, també, el perill que suposa en moltes carreteres, ja que aquests animals han provocat nombrosos accidents.

La creació d'aquesta comissió, que estarà integrada pels departaments d'Agricultura, Salut, Interior i Territori i Sostenibilitat, forma part del pla dissenyat per Agricultura per «prevenir i reduir els impactes negatius que provoca la sobrepoblació de determinades espècies de fauna salvatge cinegètica en la mateixa biodiversitat natural del medi, en l'agricultura i la ramaderia, en la sanitat animal i la salut per a les persones i en accidents de trànsit», segons va explicar la consellera.

En resposta al Grup de Junts pel Sí, Meritxell Serret va manifestar que l'objectiu del Govern és «recuperar l'equilibri de la fauna salvatge, gestionar bé el medi, per equilibrar els ecosistemes i per garantir la convivència i el desenvolupament sostenible de la gent que hi viu».

En concret, la diputada gironina Dolors Rovirola li va preguntar per les mesures que està prenent el Govern per prevenir i minimitzar els efectes de la fauna salvatge. Rovirola va recordar que «durant la segona meitat del segle passat, la societat europea va experimentar una transformació de pensament que va promoure polítiques per conservar les espècies en risc d'extinció»; però ara –va afegir– aquesta evolució de la fauna salvatge està provocant «danys greus als agricultors i ramaders de totes les comarques catalanes».

La consellera també va anunciar que el Departament d'Agricultura ja ha creat, aquest mes de novembre, una unitat administrativa específica per fer un seguiment i una avaluació continuadade les afectacions, simplificar les tramitacions i coordinar les actuacions adaptades al territori.

Línies d'actuació

A partir d'un treball transversal del Govern de la Generalitat, amb el món local i implicant-hi tots els agents privats i socials del territori, el Pla d'actuació dissenyat pel Departament d'Agricultura i que ja s'està implementant inclou tres grans línies d'actuació.

La primera passa per millores del marc legal, amb l'elaboració del Decret de comercialització de la carn de caça i la nova Llei de Caça. El segon eix d'actuació se centra en la coordinació de la participació d'administracions i els agents privats, amb la creació de la Comissió Interdepartamental de prevenció de riscos i danys, d'òrgans de coordinació a les zones de seguretat amb els ajuntaments i amb el desenvolupament de plans pilot a territoris i àmbits específics, com ara plans especials del senglar i de la vitivinicultura.

Gestió i prevenció

Finalment, el Pla preveu actuacions de gestió i prevenció, amb la posada en marxa d'una unitat específica de danys al Departament d'Agricultura, que treballa per a la millora en simplificació de tràmits, en l'anàlisi d'afectacions, en la recerca i transferència de bones pràctiques o en la coordinació entre cossos, també amb l'ampliació del pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge i la creació del banc de dades úniques de zoonosi i malalties produïdes per espècies cinegètiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Concentració davant la seu de la Generalitat
Reclamen a la Generalitat que faci fixes 2.000 mestres gironins eventuals

Reclamen a la Generalitat que faci fixes 2.000 mestres gironins eventuals

El sindicat Ustec-Stes denuncia que l'administració "comet un frau de llei" ja que "incompleix la...

Pancarta amb «penjats» en suport als imputats anti-MAT

Pancarta amb «penjats» en suport als imputats anti-MAT

Un grup d'activistes va dur a terme ahir a primera hora una acció de suport als activistes acusats...

La Vall d´en Bas demana que no s´especuli sobre la variant de Les Preses

La Vall d´en Bas demana que no s´especuli sobre la variant de Les Preses

Recorda que no hi ha un traçat acordat - L'alcalde alerta d'informacions del projecte que "no...

Cinc noves reines de vespa asiàtica localitzades al dia

Cinc noves reines de vespa asiàtica localitzades al dia

La Selva, l'Alt Empordà i la Garrotxa, les comarques on aquest insecte invasor és més present ·...

Un jutge gironí, nou president del TSJ de la Rioja

Un jutge gironí, nou president del TSJ de la Rioja

Javier Marca va començar la carrera judicial a Santa Coloma de Farners i des del 2002 ha estat...

El pare de la nena ofegada a Ripoll reclama explicacions

El pare de la nena ofegada a Ripoll reclama explicacions

Fran Medina demana més informació sobre el que va passar divendres a la classe de natació en què...

Enllaços recomanats: Premis cinema