La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

El Govern crearà una comissió interdepartamental per actuar de forma coordinada · Dolors Rovirola alerta dels perjudicis a agricultors i ramaders

02.12.2016 | 07:04
La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va anunciar ahir al Parlament que, aquest mes, el Govern aprovarà la creació d'una comissió interdepartamental que permetrà actuar de forma coordinada en la prevenció de riscos i danys provocats per la fauna salvatge cinegètica. La mesura respon als perjudicis que la sobrepoblació de senglars causa als agricultors i, també, el perill que suposa en moltes carreteres, ja que aquests animals han provocat nombrosos accidents.

La creació d'aquesta comissió, que estarà integrada pels departaments d'Agricultura, Salut, Interior i Territori i Sostenibilitat, forma part del pla dissenyat per Agricultura per «prevenir i reduir els impactes negatius que provoca la sobrepoblació de determinades espècies de fauna salvatge cinegètica en la mateixa biodiversitat natural del medi, en l'agricultura i la ramaderia, en la sanitat animal i la salut per a les persones i en accidents de trànsit», segons va explicar la consellera.

En resposta al Grup de Junts pel Sí, Meritxell Serret va manifestar que l'objectiu del Govern és «recuperar l'equilibri de la fauna salvatge, gestionar bé el medi, per equilibrar els ecosistemes i per garantir la convivència i el desenvolupament sostenible de la gent que hi viu».

En concret, la diputada gironina Dolors Rovirola li va preguntar per les mesures que està prenent el Govern per prevenir i minimitzar els efectes de la fauna salvatge. Rovirola va recordar que «durant la segona meitat del segle passat, la societat europea va experimentar una transformació de pensament que va promoure polítiques per conservar les espècies en risc d'extinció»; però ara –va afegir– aquesta evolució de la fauna salvatge està provocant «danys greus als agricultors i ramaders de totes les comarques catalanes».

La consellera també va anunciar que el Departament d'Agricultura ja ha creat, aquest mes de novembre, una unitat administrativa específica per fer un seguiment i una avaluació continuadade les afectacions, simplificar les tramitacions i coordinar les actuacions adaptades al territori.

Línies d'actuació

A partir d'un treball transversal del Govern de la Generalitat, amb el món local i implicant-hi tots els agents privats i socials del territori, el Pla d'actuació dissenyat pel Departament d'Agricultura i que ja s'està implementant inclou tres grans línies d'actuació.

La primera passa per millores del marc legal, amb l'elaboració del Decret de comercialització de la carn de caça i la nova Llei de Caça. El segon eix d'actuació se centra en la coordinació de la participació d'administracions i els agents privats, amb la creació de la Comissió Interdepartamental de prevenció de riscos i danys, d'òrgans de coordinació a les zones de seguretat amb els ajuntaments i amb el desenvolupament de plans pilot a territoris i àmbits específics, com ara plans especials del senglar i de la vitivinicultura.

Gestió i prevenció

Finalment, el Pla preveu actuacions de gestió i prevenció, amb la posada en marxa d'una unitat específica de danys al Departament d'Agricultura, que treballa per a la millora en simplificació de tràmits, en l'anàlisi d'afectacions, en la recerca i transferència de bones pràctiques o en la coordinació entre cossos, també amb l'ampliació del pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge i la creació del banc de dades úniques de zoonosi i malalties produïdes per espècies cinegètiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Banyoles commemora els vint-i-cinc anys de la celebració dels Jocs Olímpics

Banyoles commemora els vint-i-cinc anys de la celebració dels Jocs Olímpics

L'Ajuntament valora la feina del voluntariat i li dedica un passeig al parc de la Draga ·...

Centres especials de treball per a discapacitats denuncien una «retallada encoberta» d´ajuts

Centres especials de treball per a discapacitats denuncien una «retallada encoberta» d´ajuts

Vuit federacions catalanes signen un manifest on alerten que el canvi de criteris de la...

Vistiplau definitiu del Govern al projecte d´ElBulliFoundation d´Adrià a Montjoi

Vistiplau definitiu del Govern al projecte d´ElBulliFoundation d´Adrià a Montjoi

Urbanisme aprova la modificació de la iniciativa emblema del xef Ferran Adrià, que ara només està...

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter estrena centre d´informació

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter estrena centre d´informació

El nou recinte, a Queralbs, donarà atenció a gairebé 300.000 visitants que rep anualment l'espai...

Uns 750 gironins ja s´han inscrit a les oposicions a mosso d´esquadra

Uns 750 gironins ja s´han inscrit a les oposicions a mosso d´esquadra

Fins aquesta mitjanit els interessats poden presentar les instàncies per apuntar-s'hi i optar a...

Enllaços recomanats: Premis cinema