La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

El Govern crearà una comissió interdepartamental per actuar de forma coordinada · Dolors Rovirola alerta dels perjudicis a agricultors i ramaders

02.12.2016 | 07:04
La sobrepoblació de senglars obliga Agricultura a activar un pla pels danys

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va anunciar ahir al Parlament que, aquest mes, el Govern aprovarà la creació d'una comissió interdepartamental que permetrà actuar de forma coordinada en la prevenció de riscos i danys provocats per la fauna salvatge cinegètica. La mesura respon als perjudicis que la sobrepoblació de senglars causa als agricultors i, també, el perill que suposa en moltes carreteres, ja que aquests animals han provocat nombrosos accidents.

La creació d'aquesta comissió, que estarà integrada pels departaments d'Agricultura, Salut, Interior i Territori i Sostenibilitat, forma part del pla dissenyat per Agricultura per «prevenir i reduir els impactes negatius que provoca la sobrepoblació de determinades espècies de fauna salvatge cinegètica en la mateixa biodiversitat natural del medi, en l'agricultura i la ramaderia, en la sanitat animal i la salut per a les persones i en accidents de trànsit», segons va explicar la consellera.

En resposta al Grup de Junts pel Sí, Meritxell Serret va manifestar que l'objectiu del Govern és «recuperar l'equilibri de la fauna salvatge, gestionar bé el medi, per equilibrar els ecosistemes i per garantir la convivència i el desenvolupament sostenible de la gent que hi viu».

En concret, la diputada gironina Dolors Rovirola li va preguntar per les mesures que està prenent el Govern per prevenir i minimitzar els efectes de la fauna salvatge. Rovirola va recordar que «durant la segona meitat del segle passat, la societat europea va experimentar una transformació de pensament que va promoure polítiques per conservar les espècies en risc d'extinció»; però ara –va afegir– aquesta evolució de la fauna salvatge està provocant «danys greus als agricultors i ramaders de totes les comarques catalanes».

La consellera també va anunciar que el Departament d'Agricultura ja ha creat, aquest mes de novembre, una unitat administrativa específica per fer un seguiment i una avaluació continuadade les afectacions, simplificar les tramitacions i coordinar les actuacions adaptades al territori.

Línies d'actuació

A partir d'un treball transversal del Govern de la Generalitat, amb el món local i implicant-hi tots els agents privats i socials del territori, el Pla d'actuació dissenyat pel Departament d'Agricultura i que ja s'està implementant inclou tres grans línies d'actuació.

La primera passa per millores del marc legal, amb l'elaboració del Decret de comercialització de la carn de caça i la nova Llei de Caça. El segon eix d'actuació se centra en la coordinació de la participació d'administracions i els agents privats, amb la creació de la Comissió Interdepartamental de prevenció de riscos i danys, d'òrgans de coordinació a les zones de seguretat amb els ajuntaments i amb el desenvolupament de plans pilot a territoris i àmbits específics, com ara plans especials del senglar i de la vitivinicultura.

Gestió i prevenció

Finalment, el Pla preveu actuacions de gestió i prevenció, amb la posada en marxa d'una unitat específica de danys al Departament d'Agricultura, que treballa per a la millora en simplificació de tràmits, en l'anàlisi d'afectacions, en la recerca i transferència de bones pràctiques o en la coordinació entre cossos, també amb l'ampliació del pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge i la creació del banc de dades úniques de zoonosi i malalties produïdes per espècies cinegètiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els autors del llibre
El focus posat en els micropobles

El focus posat en els micropobles

El periodista Marc Serena i el fotoperiodista Edu Bayer han recorregut Catalunya a dalt d'una...

Denuncien que Besalú no fa públiques les actes dels plens dels últims 20 anys

Denuncien que Besalú no fa públiques les actes dels plens dels últims 20 anys

La plataforma per a la transparència del municipi considera que gairebé un quart de segle de la...

Vuit propostes per gaudir del cap de setmana a les comarques de Girona

Vuit propostes per gaudir del cap de setmana a les comarques de Girona

Música, fires, teatre i altres activitats per no quedar-se a casa

La Costa Brava espera un increment del mercat britànic aquest 2017

La Costa Brava espera un increment del mercat britànic aquest 2017

Fitur ha servit als representants del Patronat de Turisme per detectar un creixement del turisme...

Els nous radars de tram gironins no tenen data d´inici

Els nous radars de tram gironins no tenen data d´inici

El Servei Català de Trànsit no té un calendari encara establert quan s'havia anunciat que...

Banyoles recull 48,3 tones de roba usada i recupera els nivells de 2010 i 2009

Banyoles recull 48,3 tones de roba usada i recupera els nivells de 2010 i 2009

La segona meitat de 2016 els contenidors de Roba Amiga van sumar 32 tones de peces

Enllaços recomanats: Premis cinema