La Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'hospital Josep Trueta de Girona ha atès més de 1.500 pacients en la seva primera dècada de funcionament. La unitat del Servei de Cardiologia, que està integrada per cardiòlegs, internistes, infermeria clínica especialitzada i gestora d'atenció primària, funciona amb un model de treball interdisciplinari que ha aconseguit reduir els ingressos hospitalaris dels malalts complexos. En els primers cinc anys de funcionament, la disminució dels ingressos a urgències i les estades a l'hospital va ser del 70%, assolint unes xifres que s'han mantingut en els anys posteriors.

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca, que ahir va celebrar una jornada per fer balanç dels deu anys de treball, atén un grup de pacients molt fràgil, el 46% dels quals sobrepassa els 75 anys. Segons les dades del Trueta, l'any passat la mortalitat dels atesos a la unitat va ser del 17%, un fet que es deu a l'evolució de la malaltia crònica avançada.

Durant la jornada d'ahir al Trueta, s'hi va abordar la creixent prevalença de la insuficiència cardíaca, la complexitat del tractament i la necessitat d'una bona coordinació entre els diferents nivells assistencials.

Millora el seguiment

El model de la unitat parteix d'un programa d'atenció als pacients i familiars que inclou el tractament de la malaltia, l'educació per a la salut especialitzada, l'atenció en les descompensacions i una gestió coordinada entre l'hospital i la primària que millora el seguiment del pacient, redueix els ingressos per aguditzacions i disminueix l'impacte sobre Urgències i les estades hospitalàries.

Aquests pacients s'atenen a la consulta de la UIC, on la infermera clínica especialitzada, el cardiòleg i l'internista valoren el seu estat clínic i l'evolució, l'optimització del tractament, la prescripció de fàrmacs, així com també els coneixements que té de la malaltia. Aquests coneixements són seguits després a l'atenció primària, amb visistes a domicili i controls periòdics.

A més, hi ha un número de telèfon que connecta la infermera referent amb el pacient en cas que aquest ho necessiti, per exemple si pateix una descompensació de la malaltia. En deu anys, s'han generat més de 2.500 trucades i s'ha comprovat l'eficàcia del seguiment per a millorar l'adherència del pacient al tractament.

Per abordar la malaltia complexa, les infermeres reben formació especialitzada. En deu anys, se n'han format 37, que són instruïdes a l'hospital i l'atenció primària amb sessions teòriques i pràctiques.