Els investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), Dipsalut i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) reprenen amb una tercera onada d'entrevistes l'Estudi sobre la Maduresa i l'Envelliment Saludable a Girona (MesGi50), una recerca pionera sobre els factors que influeixen en l'envelliment a les comarques gironines.

A partir de la darrera setmana de març, els responsables de l'estudi contactaran de nou amb els participants de l'any 2015 per demanar-los novament la seva implicació en l'estudi. Els participants podran accedir a un estudi del seu estat de salut que inclou la mesura del pes, l'alçada, la pressió arterial, la dieta i el grau d'activitat física, un electrocardiograma, una ecografia de l'arteria caròtida, una analítica de sang i femta i una ressonància magnètica de cos sencer. Rebran un informe de salut que inclourà els resultats de les proves mèdiques realitzades i un conjunt de recomanacions personalitzades per promoure un envelliment saludable.

Un grup format per més de quaranta investigadors de diferents àmbits, com ara la bioenginyeria, les matemàtiques, la medicina, la biologia, la psicologia i la computació, va presentar un projecte de recerca a la primera convocatòria del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (Peris) 2016-2020. Aquest projecte, que ha rebut finançament del Departament de Salut i el suport de Toshiba Medical, estudia el procés d'envelliment i dels seus determinants mitjançant biomarcadors d'imatge corporal integral basats en ressonància magnètica.

L'estudi MesGi50 és un estudi epidemiològic poblacional i multidisciplinari realitzat a Girona que forma part del consorci europeu The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (Share). Es tracta d'una iniciativa pionera multinacional que inclou mostres representatives de cada país de la Unió Europea, amb entrevistes a 75.000 individus de 20 països.

A més de descriure les característiques de les persones, l'estudi també té com a objectiu conèixer com i perquè canvien. A partir de les dades generades es pretén conèixer els efectes que determinats estils de vida poden tenir en l'estat de salut en general per a treballar en la millora de la qualitat de vida de les persones en els propers anys.

L'any 2013 es va dur a terme la primera onada de l'estudi MESGI50 i es van realitzar entrevistes a 3.295 gironins. L'any 2015 es va fer la segona onada i es va tornar a visitar als participants per una nova entrevista, assolint una taxa de participació del 80%. Les dades de l'estudi ja han servit per a una tesis doctoral sobre l'envelliment actiu i saludable i Dipsalut disposa del primer informe amb les dades comarcals corresponents a la primera onada amb les característiques dels habitants de 50 i més anys.