Els rescats van a l'alça. Aquesta és una tendència que els especialistes en rescats estan veient els darrers anys a tot Catalunya i Girona no n'és pas una excepció. Per exemple, si s'observa l'evolució de les recerques i rescats al medi natural que els Bombers han fet en els últims tres anys, es pot veure que s'han incrementat un 22,3 %. L'any passat, les comarques de Girona el van tancar amb un total de 340 actuacions d'aquesta tipologia. Una dada que dista de les 278 de l'any 2014 i de les 306 de l'any 2015.

Aquestes actuacions comporten des de recerques i rescats al medi fluvial (rius, barranc, llacs) a recerques i rescats en medi marítim; recerques de persones perdudes, rescats de muntanya i rescats en coves i pous.

Per la seva orografia, la província de Girona compta tant amb alta muntanya com amb zones marítimes i, per tant, ambdós serveis són els més habituals. Tot i això, cal destacar que el tipus d'actuació al medi natural que més es va efectuar durant el 2016 a la demarcació de Girona foren les recerques de persones perdudes.

Més desorientats

Amb el bon temps, la gent intenta sortir més al medi natural i també n'hi ha de confiats, que es coneixen el terreny, i que per edat o excés de confiança acaben per desorientar-se. Les recerques de persones perdudes són, per tant, el que ha ocupat més hores els bombers, en especial, els especialistes en aquest tipus de serveis, el GRAE (Grup d'Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat. En total, durant el 2016 van realitzar 184 recerques de persones perdudes. Una època en la qual acostumen a incrementar-se les pèrdues és quan hi ha presència de bolets en els boscos i, de fet, durant la tardor sempre fan campanyes per recordar la necessitat d'anar ben equipat i orientar-se si es fa aquesta activitat a bosc.

L'altre servei estrella a la demarcació de Girona és el rescat de muntanya, que es fa, sobretot, a l'àrea propera a Vallter i Núria, ja que és una zona molt freqüentada, tant a l'hivern com a l'estiu, per molts aficionats a la muntanya. L'any passat es va haver de lamentar un rescat mortal en aquesta àrea. Un jove de 27 anys i veí de Barcelona va morir mentre feia escalada al Gra de Fajol Petit, en una zona propera a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Malgrat que l'escalador va ser atès pels cossos d'emergència immediatament -aquell dia membres del GRAE dels Bombers es trobaven fent pràctiques a l'estació d'esquí, els metges el van atendre ràpidament, efectuant les maniobres cardiorespiratòries a l'escalador, aquest va ser evacuat en helicòpter fins a l'aparcament de Vallter, on ja hi havia personal mèdic del SEM-, no es va poder salvar-li la vida.

Els rescats en el medi marítim o les seves proximitats també és una de les activitats que cada vegada més desenvolupen els Bombers a les comarques gironines, sobretot quan s'acosta el bon temps i la gent va cap a la costa. Aquest any passat van haver de fer un rescat que també va acabar tràgicament a Cadaqués.

En aquest cas, el 20 d'octubre un home de 60 anys va perdre la vida després de precipitar-se des d'un penya-segat de vuit metres d'alçada. El van poder rescatar, va ser evacuat per mar fins a la platja Gran, on un helicòpter del SEM el va traslladar fins a l'hospital Josep Trueta de Girona, però va morir just en arribar al centre sanitari.