L'Institut d'Assistència Sanitària celebrarà demà les Jornades Esportives de Centres de Dia de Salut Mental de les comarques gironines, que aquest any arriben a la seva XXII edició amb record de participants. L'esdeveniment, organitzat enguany pel Centre de Dia de l'Alt Empordà, compta amb més de 300 inscrits i tindrà lloc al Poliesportiu de Figueres.

L'activitat, que forma part de les actuacions del calendari rehabilitador de les persones usuàries dels centres de dia, s'iniciarà cap a les 9.30 hores amb un esmorzar saludable de benvinguda als esportistes que donarà pas a la competició: una lligueta de futbol sala, tenis taula i petanca.

El programa inclou zumba, aiguagym i una caminada. El lliurament de trofeus als guanyadors de les competicions es durà a terme a última hora del matí, cap a les 13.00 hores. La festa continuarà amb un dinar de germanor i ball.

A la jornada hi prendran part els Centres de Dia del Gironès, Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva (Blanes i Santa Coloma de Farners), el Ripollès, Baix Empordà, el Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica i la Llar Residència La Maçana, de l'IAS, així com altres entitats. Tots els participants estaran avalats per una representació institucional i acompanyats per membres de la direcció de l'IAS.

Centres de dia de salut mental

Els Centres de Dia de Salut Mental són un servei de rehabilitació comunitària que ofereix atenció a les persones amb trastorns mentals severs on es treballa la rehabilitació i normalització personal, familiar i social de l'usuari. El centre de dia està dirigit a la rehabilitació psicosocial d'aquelles persones amb un cert grau d'autonomia i d'estabilitat, i que no presenten situacions de descompensació aguda.

Es troben distribuïts per les diferents comarques gironines i són atesos per terapeutes ocupacionals, monitors i auxiliars especialitzats en salut mental i treballadors familiars, que compten amb el suport de l'equip de psiquiatres, psicòlegs, treballadors socials i diplomats en infermeria del centre de salut mental de referència.

En el seu conjunt, els Centres de Dia de la Xarxa de Salut Mental de les Comarques Gironines van atendre l'any passat 439 persones, de les quals 99 eren nous usuaris. L'any 2016 s'hi van realitzar més de 65.000 activitats distribuïdes en quatre grans àrees de treball: activitats de la vida diària, rehabilitació psicosocial i cognitiva, promoció de la salut i hàbits saludables i psicoeducatives.