El Centre d'Estudis Comarcals, el Centre Excursionista de Banyoles i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany han renovat el seu acord de col·laboració per protegir, netejar i senyalitzar els elements del patrimoni , un projecte que es duu a terme amb el suport dels ajuntaments. La cooperació s'allargarà fins al 31 de desembre de 2018, amb la possibilitat de prorrogar-la.

La col·laboració es va iniciar l'11 de juny del 2014, quan es van decidir unes feines de col·locació de panells informatius de cada element després d'haver netejat l'espai i un seguiment periòdic. L'acord també implica establir la llista d'elements susceptibles de ser netejats o reparats i senyalitzats. En aquest sentit, es prioritzaran les actuacions d'acord amb criteris d'accés o de possible deteriorament del bé patrimonial.

El Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista són les entitats encarregades de formar l'equip de voluntariat que realitza els treballs de neteja i proposa el text que cal gravar al panell informatiu.

Per la seva banda, el Consell del Pla de l'Estany té la responsabilitat de dur a terme les feines de col·locació i instal·lació dels panells informatius i de fer el seguiment posterior de la senyalització. L'ens comarcal també s'encarrega de pagar el panell que s'instal·la al peu de cada element i, en algun cas, la indicació de l'accés.

La implicació dels ajuntaments

I finalment, els ajuntaments fan les gestions pertinents quan l'element patrimonial escollit forma part d'una propietat privada, per tal d'obtenir l'autorització per escrit i formalitzar la signatura d'un contracte de comodat, una modalitat legal que facilita al propietari autoritzar l'actuació de neteja de l'indret i la col·locació del panell informatiu, sense cap perjudici per la propietat. Els consistoris també assumeixen el compromís de fer el manteniment, la neteja dels elements i de l'entorn.

Des del setembre de 2016, els voluntaris del Grup de Recuperació del Patrimoni del Pla de l'Estany han fet 26 sortides en 20 llocs diferents de la comarca.