La possibilitat que les empreses facin negoci amb els menjadors escolars ha motivat el rebuig frontal de la Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) al nou decret de la Generalitat que regularà el servei. Per l'organització, és «imprescindible» que el Departament d'Ensenyament n'assumeixi la gestió directa i que sigui ell qui contracti tant els monitors com el personal de la cuina. A més, vol que els menús es preparin a la mateixa escola i que el servei de menjador sigui una peça més del projecte educatiu del centre.

L'esborrany del decret, però, no contempla aquest model i ja el primer punt de l'article dedicat a la gestió del menjador deixa clar que se sotmetrà als processos habituals de tota contractació pública. Abans, el document de la Conselleria el descriu com «un servei públic vinculat al dret de l'educació», cosa que la Fapac veu contradictòria amb un redactat que considera que apunta cap a la privatització.

Gratuït abans que acabi el 2020

En opinió de la federació, «per garantir un servei públic és completament innecessari que aquest estigui afectat per la llei de contractació pública», pel que entén que l'objectiu de l'administració és externalitzar-lo. A més, denuncia que la regulació tanca les portes a la possibilitat que l'assumeixi una AMPA. Tot i que va remarcar que aquesta opció només la defensa fins que Ensenyament n'assumeixi la gestió directa, la fórmula que consideren idònia per garantir la universalització i la gratuïtat del servei de menjador escolar.

Amb la voluntat d'aconseguir-la, la Fapac va anunciar que un cop hagi esgotat les vies de diàleg amb el Departament recollirà signatures per demanar al Parlament i al Govern de la Generalitat que treballi per fer que el servei de menjador als centres públics, des de l'escola bressol fins a la Secundària Obligatòria i l'Educació Especial, sigui totalment gratuït abans d'acabar el 2020. Des que circula l'esborrany del decret -datat del 26 de maig-, la federació ja ha aconseguit el suport dels grups parlamentaris del PSC, la CUP i Catalunya Sí que es pot.

La confrontació entre la Fapac i el Departament d'Ensenyament al voltant de la futura regulació dels menjadors escolars va esclatar a finals de la setmana passada, quan l'organització va exigir la dimissió del director general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa per «amagar el decret a les famílies», ja que s'havia compromès a informar-les abans del 31 de maig i no ho va fer. En canvi, la Conselleria sí que va compartir el document amb les empreses de càtering que treballen en el sector. Com a protesta per aquest incompliment, dilluns, la Fapac no va assistir a la Taula de Federacions de Famílies que se celebra cada mes.

En relació amb el contingut del document -per al que Ensenyament va obrir una consulta prèvia en la que van participar associacions, empreses, consells comarcals com el del Gironès, organitzacions d'AMPAs o sindicats educatius i es van recollir 226 aportacions ciutadanes, segons va informar el Govern-, la Fapac critica que el subministrament del servei quedi subjecte a la seva viabilitat econòmica. També discrepa amb el text perquè especifica que «el cost del servei recau sobre els usuaris». Des del seu punt de vista, això «impossibilita que es pugui exigir a l'administració que es faci càrrec de tot o d'una part» del cost i impedeix «la universalitat i gratuïtat dels menjadors». Altres motius de discrepància són que deixa els usuaris fora de l'òrgan de control del servei o que el text no fa cap referència als infants amb necessitats educatives especials, entre altres qüestions.