La cultura popular celebra Corpus

L'Àliga va tornar a ballar dins de la Catedral de Girona 444 anys després · Les imatges festives de la ciutat també van participar en l'acte, que va estar presidit com cada any per catifes de flors

19.06.2017 | 10:18
La cultura popular celebra Corpus

La Processó de la festa de Corpus és l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors. Ahir, Girona va viure la unió d'aquestes dues realitats amb l'estrena de la «Dansa solemne» de l'Àliga dins de la Catedral i després de la Missa Major. L'acte es va incloure dins de la celebració del 600è aniversari de la decisió de fer la nau única del temple, que es va convertir en la nau gòtica més ampla del món.

A la Catedral la Missa Major de Corpus ja havia començat, mentre que a la plaça dels Apòstols els nervis eren presents. Després de 444 anys, l'Àliga tornaria a ballar dins del temple de la ciutat i es notava la pressió entre els membres de la Fal·lera Gironina. A més, les altres imatges de la cultura popular de la ciutat (els gegants i els capgrossos) també tornarien a participar en la celebració de Corpus. «El Bisbe ens ha volgut saludar personalment» comentaven els membres de la colla mentre intentaven passar l'estona i superar la calor. Feia sis mesos que el campaner de la Catedral havia contactat per primer cop amb la Fal·lera Gironina i, per fi, havia arribat l'estrena de la «Dansa solemne».

Tot i la relativa calma que proporcionava haver-ho assajat durant tant de temps hi havia una persona que estava especialment nerviosa: Bernat Grau. Ell és el «ballador» oficial de l'Àliga de Girona i, a més, també ha sigut el creador de la coreografia que s'hi estrenava. En tractar-se d'un ball que no estava documentat, la creació del ball va partir pràcticament de zero: «Jo ja tenia la música, que va compondre exclusivament l'Ivó Jordà, i a partir d'aquí vaig començar a crear a partir de recerca de l'arxiu i passos del ballet o d'altres danses», explicava el jove de 23 anys.

Amb el final de la missa, el so d'un tambor va ressonar per tota la Catedral i, al seu ritme, van començar a entrar tots els símbols de la ciutat. Però els ulls es van desviar ràpidament cap al passadís central, on hi havia l'Àliga que avançava fins a l'altar major. El silenci d'expectació que es va crear només el va trencar el so de la banda de la Fal·lera, que va significar l'inici del ball. Durant l'estona que va durar la «Dansa solemne», el ballador va captivar tothom i va simular que era fàcil suportar els 45 kg que portava a sobre. La música encara ressonava a la nau quan uns tímids aplaudiments van voler mostrar la seva satisfacció amb el que acabaven de viure.

Després d'això, l'atenció es va traslladar a les escales de la Catedral, per on van baixar les imatges festives: l'Àliga i els Capgrossos abans que els gegants, que ho feien per primer cop a la història. El seguici el tancaven el bisbe Francesc i la resta de sacerdots presents a la missa, que portaven la Custòdia del Corpus (que conté el símbol esfèric del cos de Crist).

Seguidament, la Processó es va dirigir cap a Sant Feliu, seguint un camí que estava decorat amb unes catifes de flors fetes per diverses confraries de la ciutat. Com és tradició, aquestes obres havien estat construïdes aquell mateix dia per guarnir els carrers per on passa la Processó. I si la sortida del sol marcava l'inici de la creació d'aquestes obres, la seva posta també va marcar el seu final. Una vida molt curta que, tot i així, converteix les catifes en peces d'art d'efímer que pocs tenen el plaer de contemplar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

El president de l'entitat, Ali Yassine, reitera que no tenen la culpa del que ha passat i que mai...

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Els impulsors de la iniciativa alerten que defensaran les "institucions ciutadanes" si són...

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home de 45 anys va patir ahir una aturada cardíaca mentre participava a la 44a Travessia de...

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Representants de Sant Joan de l'Albera, Rosselló, van participar ahir a la Festa Major de...

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Alguns veïns del poble no veuen bé que propaganda d'una determinada opció política serveixi per...

Enllaços recomanats: Premis cinema