Nou organitzacions gironines amb centres especials de treball, que contracten persones amb discapacitat i reclama pressupost perquè les ajudes puguin arribar a tothom. Aquestes entitats, agrupades en el clúster Èxit, denuncien que les mesures de discriminació positiva impulsades pel Govern perjudiquen part del col·lectiu.

La queixa es refereix als ciutadans amb un grau de discapacitat física o sensorial per sota del 65%; el mínim fixat perquè rebin unes aportacions que, fins ara, es donaven a partir del 33%. Aquest llindar, en canvi, sí que es manté per a les persones amb discapacitat intel·lectual. La modificació dels criteris que regien la concessió de subvencions públiques des de 1998 ha motivat el rebuig d'algunes entitats del sector, amb les quals la Generalitat portava mesos negociant.

Ahir, les fundacions Drissa, Mas Xirgu i Economia Solidària Empresa d'Inserció (Ecosol), Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid 21, Els Joncs, Tresc, Mifas, Privada Onyar-La Selva i El Brot SLU van fer pública la mateixa crítica. Aquests centres especials de treball, empreses d'inserció i de suport a la feina de gironins amb discapacitat física, intel·lectual, malaltia mental, síndrome de Down i en risc d'exclusió formen part del clúster Èxit i, fins al desembre de 2016, els seus serveis laborals havien atès 1.800 persones; gairebé la meitat dels quals van haver de contractar.

Les entitats gironines reclamen a la Generalitat que «la discriminació positiva de les persones amb especials dificultats [paràlisi cerebral, trastorn mental o discapacitat intel·lectual igual o superior al 33% i física o sensorial a partir del 65%] s'ha de fer sense que vagi en detriment de cap col·lectiu». Entre els seus arguments hi ha que l'acord promogut pel Govern incompleix una ordre aprovada l'octubre de 1998, que regula la concessió d'ajudes públiques per fomentar la integració laboral en centres especials d'ocupació. D'acord amb aquesta regulació, els centres han de rebre subvencions pel 50% de l'import del SMI per a tots els treballadors amb un grau de discapacitat a partir del 33%.

A principis de juliol -quan l'habitual és al maig-, la Generalitat va publicar la primera convocatòria d'ajudes d'enguany, que ja s'ajustava als nous paràmetres. El dia 12, Diari de Girona va publicar l'alerta de centres especials de treball contraris a la modificació, que denunciaven la precarització de les seves finances per l'impagament de les subvencions de 2017. Llavors, el responsable d'aquest àmbit al Departament de Treball i Afers Socials afirmava que la primera línia d'ajudes arribaria a prop de 10.000 dels 15.115 treballadors catalans contractats pels centres especials.