El ple de l'Ajuntament de Tortellà del passat 18 de juliol va aprovar el conveni entre la corporació municipal i l'empresa Cycosa per a la restauració de la pedrera dels Comuns.

Segons ha exposat Olot Televisió, les obres de recuperació de la pedrera començaran a la tardor i tindran un cost de 220.000 euros, que pagarà l'empresa. L'empresa també ha acceptat indemnitzar l'Ajuntament amb 100.000 euros.

La previsió és replantar 2.700 arbres i arbustos autòctons en un espai que durant 16 anys del 1994 fins al 2010 va ser usat per l'extracció de material per a la construcció.

Abans de decidir l'acord, l'Ajuntament, a finals de febrer, va fer diverses reunions amb els veïns i després els va convocar a una consulta popular. El resultat de la consulta va ser favorable a l'acceptació de la proposta que havia fet l'empresa Cycosa.

Aquest acord serveix per tancar un conflicte entre l'Ajuntament i l'empresa explotadora de la pedrera dels Comuns, de propietat municipal.

L'enfrontament entre l'Ajuntament i l'empresa explotadora va començar el març del 2010. Llavors es va acabar l'autorització per ocupar la pedrera i el bosc d'utilitat pública.

A criteri de l'Ajuntament anterior, Cycosa durant deu anys va incomplir el programa de restauració. Sobre la base d'un incompliment, el consistori va demanar sancions a la Secció de Mines i Energia del Govern i als Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient.

L'Ajuntament també va executar el desnonament administratiu i va ordenar la retirada de la maquinària extractiva. A més, va requerir l'execució de la fiança, que pujava a uns vint milions de les antigues pessetes. A criteri de l'Ajuntament, la Generalitat havia de valorar la despesa d'una regeneració ben feta i fer que Cycosa la pagués.

L'actual alcalde, Rafel Domínguez (Independents), en el programa electoral va proposar la resolució del conflicte entre Cycosa i l'Ajuntament.