El cànon social permet que 1.300 famílies de Girona paguin el 50% del rebut de l'aigua

La millora en la bonificació de la tarifa, introduïda per l'Agència Catalana de l'aigua als Pressupostos 2017, dispara les sol·licituds a Catalunya, que en set mesos creixen un 88% · Quatre de cada deu abonats pateixen «vulnerabilitat econòmica»

08.08.2017 | 18:56
El cànon permet a les famílies pagar la meitat del rebut.

Les millores en la bonificació de la tarifa del cànon de l'aigua, intoduïdes en la llei d'acompanyament dels pressupostos 2017 a proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han disparat l'increment dels beneficiaris del cànon social durant els darrers mesos. A 27 de juliol de 2017, a Catalunya s'ha comptabilitzat un increment del 88% dels abonats que gaudeixen del cànon social (28.661 famílies) i els que ho disposaven a 31 de desembre de 2016 (15.226 famílies). Del conjunt de beneficiàries, 1.366 famílies són de la província de Girona, el 5% del total del Principiat, va informar ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Vulnerabilitat econòmica

En aquest context, el col·lectiu vinculat a la vulnerabilitat econòmica, assenyala la Generalitat, representa el 40% dels abonats que gaudeixen del cànon social. Des del 31 de març passat, amb l'entrada en vigor de la Llei de mesures de l'exercici 2017, han entrat en vigor dues novetats vinculades a l'aplicació del cànon social: d'una banda, es redueix la tarifa de cànon social de 0,3999 ?/m3 a 0,24 ?/m3, cosa que representa una reducció de més del 50% en relació amb la tarifa del primer tram del cànon de l'aigua (0,4936 ?/m3); de l'altra, s'afegeix una col·lectiu addicional als beneficiaris de cànon social: les persones i unitats familiars que hagin acreditat davant l'entitat subministradora que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica o en situació de risc d'exclusió residencial mitjançant informe dels serveis socials de l'Administració local competent, per tramitar-se directament amb l'entitat subministradora d'aigua.

L'ACA avisa les companyies

L'ACA, per la seva part, ha informat als subministradors d'aigua de l'obligació d'aplicació del cànon social en aquests abonats i a la comunicació de les seves dades per mitjà del web, aprofitant les prescripcions tècniques habituals per fitxers i habilitant també l'entrada manual. En disposar actualment de 28.661 abonats amb aplicació de cànon social i suposant que aquests abonats no superin el límit del primer tram del cànon aigua i consumeixin la dotació bàsica de 9 m3 mensuals, la col.laboració de l'ACA en l'aplicació de la bonificació representa al voltant de 785.000 ? a l'any.

Més beneficiaris a Barcelona

Per territoris, on hi ha més famíles abonades al cànon social és a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb 18.626, xifra que representa el 65% del total; a la resta d'aquella província, els beneficiats per la rebaixa en el rebut sumen 6.427, el 22% del total. A Tarragona, els beneficiaris d'aquesta mesura són 1.666 famílies, el 6% del total; a les comarques de Lleida, amb 576 famílies (2%) és on hi ha menys persones beneficiàries d'aquesta bonificació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema