Els inicis de setmana han començat força càlids a les comarques gironines, una situació que canviarà radicalment a partir d'avui amb l'arribada d'una pertorbació que fa dies que afecta diversos punts de la península Ibèrica. Dimarts passat, 29, a bona part del Baix Empordà es van observar municipis amb temperatures Un exemple que ho mostra són els 37,4 graus de Monells.

El meteoròleg Gerard Taulé d'alguns territoris sobretot a la línia de la costa. Les temperatures mínimes de la nit de dimarts a dimecres també van ser força altes fregant els vint graus, una situació de total contrast amb el descens que va començar ahir dimecres i que es farà evident amb un refredament general entre avui i demà.

Pel que fa a les temperatures analitzades quan el sol se'n va a dormir, Taulé confessa que aquest «serà el tercer mes amb més nits tropicals a Salt des del juliol de 1999, només al darrere dels 18 dies del mes de juliol de 2010 i també de 2015, i per davant del mític agost de 2003 amb 15 en total». L'expert gironí assegurava que la màxima d'avui es donaria aquesta mitjanit passada «quan encara bufarà vent calent que farà que la temperatura volti els 27-28 graus a Girona».

En aixecar-se el dia, però, la situació canviarà radicalment amb pluges fortes escampades per tot el principat. Com a mètode de prevenció, ahir a les set de la tarda el Servei Meteorològic de Catalunya va publicar un Avís per Intensitat de Pluja. Aquesta pertorbació suposa un cop de tardor que posa punt final a un estiu de calor exagerada. S'espera que avui s'apoderin del cel intenses tempestes localment fortes entorn del litoral i el prelitoral. El cas més destacat de la baixada tèrmica serà a l'est de Girona, on la temperatura pot davallar entre nou i deu graus centígrads.