Dues persones van ser detingudes el passat 24 d'agost per l'espoli de jaciments protegits i la venda de material arqueològic falsificat a la Selva com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estafa i contra el patrimoni històric. Són dos homes, de 29 i 35 anys, veïns d'Amer, amb formació universitària en Geologia i Arqueologia i,segons els Mossos d'Esquadra, tot apunta al fet que gràcies a aquesta formació acadèmica haurien tingut accés legal i oficial als jaciments d'on posteriorment van espoliar centenars de peces. També fabricaven estris arqueològics i adquirien articles d'època moderna o contemporània i d'origen africà o maia, que venien com a material català d'època neolítica.

Les detencions són fruit d'una investigació iniciada pels Mossos el desembre de 2016 en detectar una empresa amb una activitat molt intensa que es dedicava a la venda per internet d'articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats, com ara fòssils de dinosaures i d'invertebrats, destrals, braçalets i puntes de fletxes de jaciments catalans i andorrans. Atès que aquests objectes són un domini públic, és a dir, són propietat de l'Administració malgrat que estiguin en propietats privades, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura d'Andorra van presentar denúncies a Catalunya i a Andorra, respectivament, ja que sospitaven que s'havien produït espolis al seu territori. Tot seguit la Fiscalia Provincial de Girona va obrir una investigació i va formular una querella als jutjats de Santa Coloma de Farners.

Les gestions policials van permetre comprovar que gran part dels articles arqueològics que estaven a la venda eren falsificacions. El passat 24 d'agost es va realitzar una entrada i perquisició al domicili dels dos detinguts, on es va intervenir gran quantitat de material arqueològic, fòssils, suports informàtics, documentació i un detector de metalls, entre altres objectes. També es van trobar diverses prestatgeries que emmagatzemaven centenars de peces, majoritàriament paleontològiques, amb unes fitxes arxivístiques on s'indicava l'emplaçament original de l'objecte i la data de descoberta i recollida. També es va descobrir que disposaven d'un taller on els detinguts elaboraven les destrals que després venien com neolítiques.

En el cas de les estafes, d'una banda, recollien pedres i còdols de les lleres dels rius o rieres properes al seu domicili, de característiques semblants als utilitzats fa uns set mil anys, les tallaven i polien fins que simulaven un estri arqueològic. Posteriorment, les venien per internet a través de diverses webs. D'altra banda, també adquirien articles de pedra de caràcter etnològic, d'època moderna o contemporània i d'origen africà, que posteriorment venien per internet com material arqueològic d'època neolítica i amb origen a jaciments catalans i andorrans.

En el cas dels espolis, durant la investigació es va comprovar que els detinguts, durant els darrers anys, haurien espoliat de forma sistemàtica i intensiva diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d'Interès Nacional, aprofitant l'accés que els permetia la seva formació en Geologia i Arqueologia: detectaven els objectes del seu interès, marcaven la geolocalització i després consumaven l'espoli.

La investigació continua oberta per tal d'identificar el nombre de víctimes de l'estafa i el destí del material. També es treballa per investigar la procedència del material espoliat, que podria ser de jaciments del nord de la comarca del Pallars Jussà, a la zona del municipi d'Amer i d'altres punts de Catalunya. El material intervingut va quedar sota custòdia del Departament de Cultura, en qualitat de dipòsit, pendent que sigui estudiat i analitzat.

Els dos detinguts van quedar en llibertat després de declarar davant dels Mossos amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutjat quan siguin requerits. En cas de troballa de restes arqueològiques, no es poden recollir i s'ha de comunicar a les administracions per tal que ho facin amb metodologia arqueològica. Pel delicte d'espoli el Codi Penal preveu penes de presó de fins a tres anys i pel d'estafa, de fins a sis anys.