Les vacunes gairebé han erradicat els casos de rubèola i xarampió a Catalunya, segons les xifres facilitades pel Departament de Salut entre els anys 1984 i 2016. Així, el 1984 es van registrar 2.229 casos de xarampió, una dada que va baixar a només nou el 2016, una evolució a la baixa similar a la de la rubèola, de 8.168 casos a tres, mentre el tètanus ha passat de 22 a zero.

També en el mateix període s'han evitat més de 33.000 casos de malalties entre les incloses al calendari de vacunes, especialment de galteres, que ha passat de 20.576 casos l'any 1984 a 1.118 el 2016, i de tos ferina, amb 5.745 i 1.924, respectivament.

Segons les últimes dades disponibles, corresponent a l'any 2017, el 95% dels nadons de Catalunya estaven vacunats seguint el calendari de vacunacions sistemàtiques.

Tot i això, Salut reconeix que encara hi ha algunes persones, «poques», que pateixen certes malalties immunoprevenibles que durant la infància eren habituals fa alguns anys, malgrat aquesta gran cobertura de vacunació.

Per això, s'aposta per augmentar la cobertura de la població immune «per aconseguir l'objectiu de la desaparició d'aquestes malalties, amb el compromís de tota la societat».

Setmana de la Immunització

Aquestes dades s'han facilitat coincidint amb la Setmana Internacional de la Immunització, que finalitzarà el dia 30 d'aquest mes, amb el lema «Protegits col·lectivament» i les etiquetes #LesVacunesFuncionen i #VaccinesWork, per a les xarxes socials.

A Catalunya, cada any es posen més de 3 milions de vacunes en 1,5 milions de persones, en alguns dels més de 1.250 centres de vacunació públics i privats existents que hi ha al país.

L'efectivitat de la majoria de les vacunes incloses al calendari «és molt alta, superior al 90%», segons Salut, que ha assegurat que totes han de passar per estudis clínics molt rigorosos abans de ser aprovades per les agències del medicament internacionals i/o estatals.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa una crida per incrementar encara més la cobertura vacunal. L'OMS assenyala que la cobertura vacunal al món és de 86% i evita entre 2 i 3 milions de morts actuals. Si es millorés la protecció de la població mundial, els casos de morts evitades podria incrementar-se en 1,5 milions més.