Pescadors gironins retornen al mar corals i esponges rescatades de les seves xarxes

Els organismes s’han recuperat en aquaris instal·lats a les confraries

Els treballs s’han dut a terme a Blanes i Llançà, a les zones de veda permanent en el marc del projecte Life Ecorest, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar

Diverses embarcacions pesqueres amarrades al port.

Diverses embarcacions pesqueres amarrades al port. / EFE

EFE

Pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú han començat la devolució al mar de corals, gorgònies i esponges, entre d'altres organismes, rescatats de les seves xarxes i recuperats en aquaris instal·lats en aquestes confraries, segons un comunicat de la Fundació Biodiversitat.

La tasca d'aquests pescadors s'ha dut a terme a Blanes i Llançà, a les zones de veda permanent en el marc del projecte Life Ecorest, coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i en el que la Fundació Biodiversitat hi participa com a sòcia. Els organismes han retornat al mar mitjançant el mètode 'bàdminton': una tècnica que consisteix en fixar-los a un cantell rodat i retornar-los a l'aigua des de la coberta dels vaixells pesquers, de manera que arribin al fons marí i segueixin en una posició erecta, òptima per a la seva supervivència. Per això s’utilitza «de forma pionera» un bioalliberador dissenyat per adaptar aquesta tècnica a grans profunditats i poder deixar anar un major nombre d'individus cada vegada.

Aquesta metodologia s'ha utilitzat en altres campanyes oceanogràfiques desenvolupades per l'ICM-CISC i la Universitat de Barcelona en el curs d'un projecte que ha permès alliberar fins al moment un total de 451 organismes en quatre zones de veda a una profunditat d'entre 90 i 140 metres.

Les principals espècies retornades al mar són les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, el coral tou Alcyonium palmatum i diverses espècies de dermoesponges.

L'èxit de supervivència de les gorgònies restaurades arriba al 95% un any després de la primera devolució, d'acord amb les imatges obtingudes a través d'un vehicle submarí operat remotament. El projecte Life Ecorest, que compta també amb la participació de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i WWF Espanya, a més del finançament del programa Life de la Unió Europea, aspira a restaurar prop de 30.000 hectàrees d'hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer, promovent accions de recerca i conservació, la gestió participativa dels pescadors, l'enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització de la població.