La pel·lícula Lebanon, dirigida per l'israelià Samuel Maoz, va obtenir ahir el Lleó d'Or del 66 Festival internacional de cinema de Venècia.El president del jurat, Ang Lee, va anunciar el premi per a aquest al·legat antibel·licista que explica 24 hores en la vida d'un grup de joves soldats a l'interior d'un tanc durant la primera guerra del Líban, el 1982. El film és una història molt personal, basada en els records del director i amb la qual va intentar acabar d'una vegada amb els dimonis que la seva participació en la guerra li van crear quan a penes tenia 20 anys. En recollir el premi, Maoz va voler dedicar-ho a "les milers de persones en el món que tornen de la ?guerra, com jo, aparentment bé. Es casen i tenen fills però a dins encara tenen buits a l'ànima"."En el moment en el qual deixem de matar, parem la guerra ara és innocent dir-ho però vull creure que un dia farem que no n'hi hagi cap més". Una història que se situa al Líban però que podria desenvolupar-se en qualsevol ?guerra i en la qual els protagonistes són un grup de nois de vint anys sense cap experiència militar, amb por pel que estan vivint i preguntant-se a cada segon què fan allà. Por, angoixa i claustrofòbia que s'encarreguen de transmetre un magnífic grup d'actors: Michael Moshonov, Yoav Donat, Itay Tiren Oshri Cohen i Zohar Strauss.

Altres guardonats

El segon film premiat va ser Women without men, de l'iranià Shirin Neshat.La Mostra de Venècia també va premiar l'actor britànic Colin Firth com a la Millor Interpretació Masculina al film A Single Man. L'altra gran protagonista va ser la russa Kseniya Rappoport, guardonada com a la Millor Interpretació Femenina pel seu paper protagonista en el film La doppia ora, del director italià ?Giuseppe Capotondi. I l'actor i director nord-americà Sylvester Stallone va rebre el premi honorífic per la contribució al cinema de qui va ser el creador de Rocky i l'intèrpret de "Rambo".

Per altra banda, com a curiositats de la 66 edició del Festival internacional de cinema de Venècia cal destacar que va finalitzar amb una imatge que quedarà en el record i és la del passeig d'Hugo Chávez per la catifa vermella. A més, en els dotze dies del festival, han passat estrelles com George Clooney, Nicholas Cage, Eva Mendes, Michael Moore, etc. Però, sens dubte, la foto més esperada va ser la de George Clooney amb la seva última xicota, la italiana Elisabetta Canalis.