El realitzador espanyol Álex de la Iglesia es va convertir ahir en un dels grans triomfadors de la 67 edició de la Mostra en guanyar l'Osella al millor guió i el Lleó de Plata a la millor direcció en un palmarès en el qual el Lleó d'Or, màxim premi del festival, va anar per Somewhere, de Sofia Coppola. Balada triste de trompeta, la novena pel·lícula del realitzador basc, havia desconcertat la premsa en un primer moment, però els ànims de premi van anar pujant conforme avançava el festival i, sobretot, donat l'entusiasme mostrat cap a la pel·lícula per part del president del jurat, Quentin Tarantino.

"Gràcies Tarantino", va dir el director d'El día de la bestia en pujar per segona vegada a l'escenari del Palazzo del Cinema, seu de la Mostra. "Aquests dies a Venècia han estat els millors de la meva vida". El film que encara no s'ha estrenat a Espanya, és un retrat de la història espanyola del segle XX a través de la mirada de dos pallassos, Sergio i Javier, interpretats pels actors Álex de la Torre i Carlos Areces. "No m'esperava guió ni direcció. Em fa una il·lusió increïble, sobretot per com n'eren de bones la resta de les pel·lícules", va afegir el cineasta, qui va assegurar que aquests guardons mostren que el cinema espanyol "no està tan malament" com diuen.

Sofia Coppola, per la seva banda, es va alçar "unànimement" amb el màxim premi i el va rebre de mans del director de Pulp Fiction i exparella seva, que va reconèixer així els mèrits d'una història subtil sobre el buit existencial d'un estrella de Hollywood que va donar a la cinematografia nord-americana el sisè Lleó d'Or per a les seves vitrines. L'altra gran guanyadora de la nit va ser la cinta Essential Killing, del polonès Jerzy Skolimowski, en fer-se amb el premi especial del jurat -que reconeix la segona millor pel·lícula en competició- i la Copa Volpi al millor actor va ser per Vincent Gallo, una vegada més absent i reconegut pel seu absolut protagonisme en la cinta, en la qual no pronuncia ni una sola paraula. La sorpresa de la nit va ser la debutant actriu grecofrancesa Ariane Labed, protagonista de la cinta Attenberg, que es va emportar la Copa Volpi a la millor interpretació femenina, imposant-se a a les favorites, Natalie Portman i Catherine Deneuve.

Monte Hellman, un altre dels noms vinculats a Tarantino, ja que va produir les seves primeres pel·lícules, va rebre el Lleó d'Or especial pel conjunt de la seva carrera, al marge de la seva cinta a concurs, Road to Nowhere. El palmarès oficial es va completar amb l'Osella a la millor fotografia per Mikhail Krichman, de la pel·lícula russa Ovsyanki (Silent Souls) i amb el premi Marcello Mastroianni a l'actriu emergent per a Mila Kunis per la seva interpretació a Black Swan, de Darren Aronofsky.

Entre els títols premiats, es va trobar a faltar una de les favorites, Post Mortem, del xilè Pablo Larraín, i Potiche, de François Ozon, i va sorprendre la històrica absència del cinema italià en el quadre d'honor. Al costat de Tarantino, formaven el jurat oficial de la 67 edició de la Mostra de Venècia Guillermo Arriaga, Ingeborga Dapkünaitè, Arnaud Desplechin, el prestigiós compositor de bandes sonores Danny Elfman, Lucca Guadagnino i Gabriele Salvatores.